Conflictstudie afgebroken

O, ironie van de oorlog: een onderzoeksproject van Tbilisi State University naar de manier waarop etnische stereotypen de strijd tussen Georgische, Abchazische, Ossetische and Russische groepen aanwakkeren, is afgebroken als gevolg van het Russisch-Georgische conflict. Dat meldde Nature News dinsdag online. Ook een congres over mogelijke conflicten en de ontwikkeling van het toerisme, gepland voor begin oktober in de Georgische stad Gori, wordt waarschijnlijk afgelast. Het zijn 2 van de 72 onderzoeksprojecten die door de oorlog stilliggen: 30 procent van alle projecten die de Georgia National Science Foundation (gnsf) in Tbilisi financiert. En dat terwijl de gnsf net rekende op een verdubbeling van haar budget, volgend jaar, van acht naar zestien miljoen dollar. Daar kan de organisatie waarschijnlijk naar fluiten, aldus directeur Natia Jokhadze in Nature News.

De universiteit van de Georgische stad Gori, vlakbij de grens met Zuid-Ossetië, is zwaar gehavend in de bombardementen. De website van Gori University meldt dat universiteitsgebouwen beschadigd en beroofd zijn, en dat er studenten en medewerkers dakloos zijn geraakt.

Verder zouden de opgravingen bij Dmanisi in het zuiden van Georgië stilliggen. Een jaar geleden rapporteerde een Georgisch geleid team van archeologen nog in Nature over de 1,77 miljoen jaar oude skeletdelen van Homo erectus die ze er hadden gevonden.

Niet iedereen vindt het gepast dat Nature zo eenzijdig aandacht besteedt aan de gevolgen van de oorlog voor Georgië. Een Rus schrijft in een reactie dat zijn land ‘slechts vecht voor mensen die jullie land probeerde af te slachten in hun slaap’ – met uiteraard diverse anti-Russische reacties tot gevolg.