Bij de voorplaat

Bij de voorplaat De voorplaat heeft deze week kosmische dimensies. Elk blauw spikkeltje is een ster, maar dan met een afmeting van tot wel zestig maal de zon. De plaat is deze week vrijgegeven door de ruimtevaartorganisatie NASA vanwege het vijfjarig ruimtejubileum van Spitzer. Die Amerikaanse ruimtetelescoop legt infraroodstraling vast en kijkt daardoor dwars door nevels en stof. Zo kijken we hier in de krochten van de kosmische nevel W5, op 6.500 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Cassiopeia. Wat daarin schuilgaat, is een kraamkamer voor sterren. Waarin, zo vermoeden de geleerden, het ontstaan van de ene ster de geboorte van een ander uitlokt. Eerst zou uit samentrekkingen in de nevel een generatie zware sterren ontstaan – de blauwe spikkels. Door de kracht waarmee deze sterren materie het heelal in blazen en door hun straling vegen ze al snel hun omgeving schoon. Maar zo zouden ze juist stof en gas verderop samenpersen, zoals in de ‘pilaren’ op de plaat. Daarin vormen zich dan weer lichtere sterren (de rozige spikkels). Tenminste, dat is het idee. In december staat het allemaal in The Astrophysical Journal. (MvdH) Heeft u mooie, opvallende en scherpe foto’s van actueel onderzoek? Stuur ze naar: wetenschap@nrc.nl In this image provided by NASA Friday Aug. 22, 2008 generations of stars can be seen in this new infrared portrait from NASA's Spitzer Space Telescope. In this wispy star-forming region, called W5 in the constellation Cassiopeia, the oldest stars can be seen as blue dots in the centers of the two hollow cavities (other blue dots are background and foreground stars not associated with the region). Younger stars line the rims of the cavities, and some can be seen as pink dots at the tips of the elephant-trunk-like pillars. The white knotty areas are where the youngest stars are forming. Red shows heated dust that pervades the region's cavities, while green highlights dense clouds. (AP Photo/NASA)
Bij de voorplaat De voorplaat heeft deze week kosmische dimensies. Elk blauw spikkeltje is een ster, maar dan met een afmeting van tot wel zestig maal de zon. De plaat is deze week vrijgegeven door de ruimtevaartorganisatie NASA vanwege het vijfjarig ruimtejubileum van Spitzer. Die Amerikaanse ruimtetelescoop legt infraroodstraling vast en kijkt daardoor dwars door nevels en stof. Zo kijken we hier in de krochten van de kosmische nevel W5, op 6.500 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Cassiopeia. Wat daarin schuilgaat, is een kraamkamer voor sterren. Waarin, zo vermoeden de geleerden, het ontstaan van de ene ster de geboorte van een ander uitlokt. Eerst zou uit samentrekkingen in de nevel een generatie zware sterren ontstaan – de blauwe spikkels. Door de kracht waarmee deze sterren materie het heelal in blazen en door hun straling vegen ze al snel hun omgeving schoon. Maar zo zouden ze juist stof en gas verderop samenpersen, zoals in de ‘pilaren’ op de plaat. Daarin vormen zich dan weer lichtere sterren (de rozige spikkels). Tenminste, dat is het idee. In december staat het allemaal in The Astrophysical Journal. (MvdH) Heeft u mooie, opvallende en scherpe foto’s van actueel onderzoek? Stuur ze naar: wetenschap@nrc.nl In this image provided by NASA Friday Aug. 22, 2008 generations of stars can be seen in this new infrared portrait from NASA's Spitzer Space Telescope. In this wispy star-forming region, called W5 in the constellation Cassiopeia, the oldest stars can be seen as blue dots in the centers of the two hollow cavities (other blue dots are background and foreground stars not associated with the region). Younger stars line the rims of the cavities, and some can be seen as pink dots at the tips of the elephant-trunk-like pillars. The white knotty areas are where the youngest stars are forming. Red shows heated dust that pervades the region's cavities, while green highlights dense clouds. (AP Photo/NASA) Associated Press

De voorplaat heeft deze week kosmische dimensies. Elk blauw spikkeltje is een ster, maar dan met een afmeting van tot wel zestig maal de zon. De plaat is deze week vrijgegeven door de ruimtevaartorganisatie NASA vanwege het vijfjarig ruimtejubileum van Spitzer. Die Amerikaanse ruimtetelescoop legt infraroodstraling vast en kijkt daardoor dwars door nevels en stof. Zo kijken we hier in de krochten van de kosmische nevel W5, op 6.500 lichtjaar van ons vandaan in het sterrenbeeld Cassiopeia. Wat daarin schuilgaat, is een kraamkamer voor sterren. Waarin, zo vermoeden de geleerden, het ontstaan van de ene ster de geboorte van een ander uitlokt. Eerst zou uit samentrekkingen in de nevel een generatie zware sterren ontstaan – de blauwe spikkels. Door de kracht waarmee deze sterren materie het heelal in blazen en door hun straling vegen ze al snel hun omgeving schoon. Maar zo zouden ze juist stof en gas verderop samenpersen, zoals in de ‘pilaren’ op de plaat. Daarin vormen zich dan weer lichtere sterren (de rozige spikkels). Tenminste, dat is het idee. In december staat het allemaal in The Astrophysical Journal. (MvdH)

Heeft u mooie, opvallende en scherpe foto’s van actueel onderzoek?

Stuur ze naar: wetenschap@nrc.nl