Aanbesteding schoolboeken faalt opnieuw

Ook de vierde aanbestedingsprocedure van schoolboeken is mislukt. Nadat in Venlo de procedure met succes werd betwist bij de rechter, en scholen in Barneveld en Amstelveen de aanbesteding beëindigden, houdt nu ook de Christelijke Scholengemeenschap De Lage Waard in Papendrecht het voor gezien. Reden: de publiciteit over de eerdere mislukkingen.

Toen conrector Leen Donk van De Lage Waard over de geannuleerde procedure in Amstelveen las, voelde hij nattigheid. „Daar zijn ze gestopt vanwege het risico op juridische procedures. Onze situatie is vrijwel dezelfde. Ik wil best een voorbeeldschool zijn, maar niet met dat risico.”

De Lage Waard wacht nu de voorbeeldaanbesteding af van de Taskforce Gratis Schoolboeken van het ministerie van Onderwijs. Officieel hoeven de scholen hun leermiddelen pas aan te besteden vanaf het schooljaar 2009/2010. Donk: „Ik vind wel dat ze er vrij laat mee zijn. Zoals het er nu naar uitziet, is de aanbesteding niet afgerond voor maart volgend jaar. Dan hadden we al begonnen moeten zijn met de boekenlijsten.”

De Kamerleden Jasper van Dijk (SP) en Pechtold (D66) hebben vragen gesteld over de mislukte aanbestedingen. Van Dijk wil een „extra jaar uitstel” van de aanbestedingsplicht. De overheid heeft 45 miljoen euro uitgetrokken om scholen juridisch te ondersteunen. Dat zal „niet genoeg” zijn, vreest de SP’er. „Die mislukte aanbestedingen zijn precies waarvoor we vreesden.”

De SP en D66 waren in het voorjaar al felle tegenstanders van de gratis schoolboeken, vanwege de aanbestedingsplicht. Opvallender is dat het CDA, dat volmondig instemde met de maatregel, nu ook bezwaren heeft.

„Niet tegen de gratis schoolboeken”, verduidelijkt CDA-parlementariër Jan de Vries. Wel tegen de situatie op de schoolboekenmarkt. De Vries: „Twee distributeurs, Iddink en Van Dijk, hebben 80 procent van de markt in handen. Dat was al wel bekend, maar wij vinden het zorgelijk dat nieuwe distributeurs geen voet aan de grond krijgen. De bestaande partijen krijgen meer korting van uitgeverijen.”

Het CDA bepleit een onderzoek door de Nederlandse Mededingingsautoriteit. Over de mislukte aanbestedingsprocedures maakt De Vries zich „geen zorgen”.

Een van de megadistributeurs, Iddink, levert nu de boeken op De Lage Waard. Conrector Donk: „En daar zijn we supertevreden over. Nu is het nog maar afwachten wie we krijgen. Zonder aanbesteding waren we bij Iddink gebleven.”

    • Derk Walters