Winkeleigenaar vermoordt onbekenden

Las horas del día Regie: Jaime Rosales € 12,99 ****-

Las horas del día

Regie: Jaime Rosales

€ 12,99

Ze lijken de rust zelve: die ouderwetse Spaanse kledingwinkels met pyjama’s achter de toonbank en klassieke wollen kinderjasjes in de etalage. In het minimalistische moordenaarsportret Las horas del día van de Spaanse regisseur Jaime Rosales blijkt zo’n winkel juist de locatie voor ondraaglijke spanningen. Terwijl de strenge winkeleigenaar zijn assistente de ene dag opdraagt om de V-halstruien vooral niet bij de ronde halzen te leggen, vermoordt hij de andere dag in koelen bloede een volkomen onbekende.

Met de moord op een taxichauffeur lijkt de film te verwijzen naar het verwante A Short Film About Killing van de Poolse regisseur Krysztof Kieslowski. Las horas del día, dat gebaseerd is op een artikel uit de Britse krant The Times uit 1998, is vooral geïnteresseerd in het dagelijkse leven van de moordenaar: afwassen, scheren, eten.

Het is de debuterende regisseur (Barcelona, 1970) duidelijk niet om de sensatie te doen, en een verklaring voor zijn daden zoekt hij evenmin. Belangrijker zijn de pointeloze gesprekjes, die in het licht van zijn gruweldaden een wrange bijsmaak krijgen. Als de camera zich minutenlang op een dichte wc-deur richt, wordt het duidelijk dat Las horas del día geen conventionele genrefilm is maar het drama in andere zaken dan bloedvergieten zoekt.

    • Mariska Graveland