Wereldmuziek

De Friese fadozangeres Nynke Laverman Foto René Sommer Sommer, René

Nam Istanbul al een bescheiden plaats in binnen het aanbod van het Amsterdam Roots festival deze zomer, dit najaar wordt in Amsterdam en Rotterdam pas echt goed uitgepakt met Turkse muziek (en kunst), op de tweede editie van het Turkey Now! Festival. Het – voorlopige – programma, dat zich afspeelt tussen 10 oktober en 23 november, is enorm gevarieerd, en slingert van het openingsconcert van de immens populaire, voormalig Songfestivalwinnares Sertab Erener met het Metropole Orkest via de akoestische rock van Teoman naar de vlinderend vibrerende jazzklanken van de in de Nederland wonende Turkse zangeres Esra Dalfidan.

De frêle zangeres, die klaaglijk oriëntaalse uithalen paart aan speelse jazzimprovisaties, was in juli met haar band Fidan ook een hit op het North Sea Jazz festival. Met het Tineke Postma Quintett, waarmee ze op het festival staat, zal Dalfidan ook de rest van het seizoen door het land toeren.

Het initiatief World Sessions wil het grote publiek voorstellen aan artiesten die net als Dalfidan in kleine kring bekend zijn en daarbuiten nog nauwelijks zijn opgemerkt. De concertserie begint met een reeks optredens van familiekwartet Neco Novellas uit Mozambique. Hun muziek, die is gebed in de Mozambikaanse Chopi-traditie, schurkt tegelijk aan tegen de jazz en de samba, met hier en daar een lichte popnoot. In de serie, die loopt van september 2008 tot april 2009, treden verder Kiran Ahluwalia, Elizabeth Ayoub en Daby Touré op. De uit Mauretanië afkomstige Touré maakte met Stereo Spirit (2007) een hartveroverend Afropop-album, waarop hij in prachtige nummers als Kebaluso en Banta zijn warme, hoge stem laat klateren over verrassend poppy melodieën, met traditioneel Afrikaanse, funky en reggaeaccenten.

Van het aanstormend talent naar de gearriveerde diva: in oktober staat twee avonden de 77-jarige Cubaanse zangeres Omara Portuondo in theater Carré. Portuondo maakte naam met de fameuze Buena Vista Social Club. 25 september verschijnt haar nieuwe album Gracias, en in het kader van de Gracias-tournee doet ze na Londen en Istanbul ook Amsterdam aan.

Minstens zo beroemd als Portuondo is fadoster Mariza, de vernieuwster van het genre met haar symbolisch kortgeknipte en blond geverfde haar. Zij verzorgt twee concerten in Nederland: op 21 oktober in Carré en op 25 oktober in de Philipszaal in Eindhoven.

Tot slot treedt Neerlands ‘eigen’ Friese fadista Nynke Laverman eind december nog op met het Metropole Orkest, samen met de Portugese fadozangeres Ana Moura en de Kaapverdische Dina Medina. Kleine kans dat de Friezin voor een van beiden zal onderdoen.

    • Herien Wensink