VS: honderd Talibaan gedood

In de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zijn volgens het Amerikaanse leger in de afgelopen vier dagen meer dan honderd Talibaan-strijders gedood. Het Afghaanse ministerie van Defensie bevestigt de „zware gevechten”, maar had geen informatie over het exacte dodental.

De strijd begon toen patrouilles van Afghaanse en Amerikaanse militairen werden beschoten met geweervuur, granaten en mortieren. Met luchtsteun is een einde gemaakt aan de strijd. In Helmand zijn ruim 8.000 Britse en 550 Deense militairen gestationeerd namens de NAVO-stabilisatiemacht ISAF. Sinds het voorjaar worden zij bijgestaan door 3.500 Amerikaanse mariniers, die geregeld zware slag leveren met de Talibaan. Helmand en Kandahar zijn de zwaarst bevochten provincies van Afghanistan. Maandag stierf een Deense soldaat aan zijn verwondingen, nadat hij tijdens een patrouille op een bermbom was gereden.

Het Deense leger heeft gisteren bekendgemaakt dat Deense militairen getuige zijn geweest van de executie van een Afghaanse gevangene door Afghaanse militairen. Het incident vond woensdagavond plaats, in het noorden van Helmand. Volgens de Deense defensie hebben ook andere buitenlandse militairen gezien dat de gevangene werd doodgeschoten. Verdere informatie is niet vrijgegeven. Het Deense dagblad Berlingske Tidende wist te melden dat de Afghaan door Britten was gearresteerd tijdens een operatie met Deense en Afghaanse militairen. De Afghanen zouden de Britten plotseling opdracht hebben gegeven om afstand te nemen, en toen de gevangene hebben doodgeschoten. (AP, Reuters, AFP)