Vrije tijd

Koepel van Fort bij Edam Foto Frank van Drie
Koepel van Fort bij Edam Foto Frank van Drie Drie, Frank van

In Mill bij Nijmegen is op zondag 14 september een open dag op landgoed Tongelaar. Het kasteel en het landgoed zijn sinds kort in het bezit van Keizer Culinair dat (hobby-)kookscholen op vijftien locaties in Nederland bestiert. Tijdens de open dag in Mill zijn er kookworkshops, wijn- en olijfolieproeverijen en kookdemonstraties met biologisch geteelde groenten als pastinaken en pompoenen. Er is vrije inloop voor de workshops en bezoekers kunnen vrij ronddwalen over het hele landgoed. Inl www.keizerculinair.nl

De Stelling van Amsterdam, aangelegd tussen 1880 en 1914, staat van 30 augustus tot en met 28 september tijdens de Stellingmaand in het teken van cultuur, natuur en geschiedenis. Er zijn tentoonstellingen, muziekopvoeringen, vaartochten en andere activiteiten. Van deze 135 kilometer lange verdedigingslinie, die bestaat uit een ring van dijken, sluizen en 44 forten en batterijen, zijn komende maand zo’n 26 forten opengesteld die de rest van het jaar ontoegankelijk zijn. Bij Fort Spijkerboor is er ook in het donker nog een activiteit, namelijk avondrondleidingen bij kaarslicht. Voor alle locaties en activiteiten is er een gids bij de VVV. (www.stellingvanamsterdam.nl)

Op zaterdag 1 november kunnen alle Nederlanders aan de slag in de natuur tijdens de Landelijke Natuurwerkdag. Vorig jaar waren er 10.000 deelnemers in het hele land bezig om fruitbomen te snoeien, poelen en paden op te schonen, wilgen te knotten, te hooien of riet te verwijderen. Jong en oud mogen meedoen in wijktuinen, parken, bossen of heemtuinen. Locaties: www.natuurwerkdag.nl

De tweejaarlijkse kunstmanifestatie Noord-Holland Biënnale is dit jaar gewijd aan het verdwijnende cultuurlandschap in deze provincie. Onder de titel NH verdwijnt, verruigt, verpaupert, verpretparkt en verzuipt toont de biënnale werk van vormgevers, architecten, beeldend kunstenaars en fotografen en hun visie op het landschap. Locaties onder meer Museum Waterland in Purmerend, het Kunstcentrum Bergen, de Boterhal in Hoorn. (www.nhverdwijnt.nl)

    • Marion van Eeuwen