Vormgeving

Eindhoven is van 18 tot en met 26 oktober weer het podium voor het grootste designevenement van Nederland: de Dutch Design Week. Op tientallen locaties in de stad laten zo’n achthonderd vormgevers hun werk zien. Te veel om in één dag te bekijken. Verplicht nummer voor bezoekers met haast: de eindexamententoonstelling van de Design Academy.

Ook de musea in Eindoven pakken tijdens de Dutch Design Week uit. In het Van Abbemuseum een retrospectieve tentoonstelling over het kubistische vormgevingssysteem van Jan Slothouber, de vorig jaar overleden architect en vormgever (tot 5 jan). In het Designhuis gaat Talent open, een door Lidewij Edelkoort samengesteld overzicht van honderdtachtig dit jaar afgestudeerde Europese ontwerpers (tot 3 jan).

In Amsterdam deze herfst liefst drie designmanifestaties: Inside Design, in meer dan tachtig winkels, galeries, hotels, restaurants en musea (van 11 tot 14 sept), de Woonbeurs (in de Rai, van 30 sept tot 5 okt) en ExperimentaDesign, een internationale biënnale die tegelijk in Lissabon plaatsvindt (van 18 sept tot 2 nov).

Wim Crouwel, een van de oprichters van het legendarische ontwerpbureau Total Design, viert dit najaar zijn tachtigste verjaardag. Vivid in Rotterdam eert de grafisch ontwerper met een expositie van zijn affiches voor het Van Abbemuseum en het Stedelijk Museum in Amsterdam (van 11 okt tot 23 nov).

Tijdens de seizoensopening presenteert museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam zijn geheel vernieuwde entreegebied. Dat belooft een permanente designtentoonstelling te worden, want zes toonaangevende ontwerpers, onder anderen Jurgen Bey en Bertjan Pot, werkten voor deze gelegenheid samen (vanaf 27 sept).

Het Design Museum Gent toont een overzicht van het werk van Hella Jongerius (6 sept tot 12 okt). Ook in België: de jaarlijkse meubelbeurs van Kortrijk. Eregast is dit keer Jaime Hayon, de jonge Spaanse ontwerper die met zijn barokke ontwerpen furore maakt.

Maar de spraakmakendste designtentoonstelling van dit najaar zou weleens de grote overzichtsexpositie van Ron Arad kunnen worden. De in Londen wonende Israëlische ontwerper gaf op de TEFAF in Maastricht dit voorjaar een voorproefje dat naar meer smaakte. In de stand van zijn galeriehouders Leidelmeijer en Mourmans toonde hij zijn sculpturale meubels in een spectaculaire theatrale setting. Centre Pompidou in Parijs toont de Arad-expositie als eerste (van 19 nov tot 23 jan). Daarna reist de expositie door naar het Museum of Modern Art in New York. Wie geduld heeft, kan de Arad-show vanaf april 2010 zien in het dan verbouwde Stedelijk Museum Amsterdam.

    • Arjen Ribbens