Voetbalvrouwen: uur der waarheid

Het vrouwenvoetbalelftal stond nooit eerder in de eindronde van een EK.

Om die trend te doorbreken moet Nederland morgen van Zwitserland winnen.

Op een talentendag in januari vorig jaar in Enschede, lieten jonge voetbalsters zien hoe goed ze konden spelen. Morgen moeten de profs laten zien dat zij van Zwitserland kunnen winnen. Foto Bas Czerwinski 21-01-2007, ENSCHEDE. VROUWENVOETBAL TALENTENDAG BIJ FC TWENTE. DE TRAINING FOTO BAS CZERWINSKI Czerwinski, Bas

‘Er op of er onder voor Oranjevrouwen: ze rekenen op uw steun!’ Met die leuze probeert de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond mensen warm te maken voor de interland van het Nederlands vrouwenelftal tegen Zwitserland, morgenavond in het ADO-stadion. Want door de start van de eredivisie en de Olympische Spelen lijken weinigen ervan doordrongen dat het elftal van bondscoach Vera Pauw aan de vooravond van een cruciaal duel staat. Nederland moet van Zwitserland winnen om zich te plaatsen voor de play-offs voor het EK van 2009 in Finland.

De afgelopen dagen was het elftal van voormalig international Pauw op trainingskamp in Voorschoten. „Ik wilde alle neuzen dezelfde kant op”, vertelt de vrouw die als eerste Nederlandse voetbalde bij een buitenlandse profclub. „We hebben veel gepraat en hard getraind. Dat heeft de speelsters dichter bij elkaar gebracht. Om deze wedstrijd te winnen, zullen ze voor elkaar door het vuur moeten gaan. En hun eigenheid moeten inleveren – dat vinden sommige meiden lastig.”

Zwitserland staat momenteel derde in groep vier, achter België en koploper Duitsland. Nederland staat vierde. De zes groepswinnaars zijn zeker van plaatsing voor de eindronde in Finland. De resterende vijf tickets worden onder de nummers twee verdeeld via play-offs.

De laatste keer dat Nederland tegen Zwitserland speelde, in mei vorig jaar, eindigde de wedstrijd in een gelijkspel. Wat is er sindsdien veranderd?

„De meiden zijn een stuk fitter dan toen. Dat bleek eerder deze maand, toen we tijdens een trainingskamp in Pretoria met 2-1 wonnen van Zuid-Afrika. De KNVB had voor Pretoria gekozen, omdat het op grote hoogte ligt. Daardoor konden we goed werken aan het fysieke deel. Maar goed, de tegenstander heeft ook niet stilgezeten. Het aantal topsportprogramma’s in Zwitserland groeit de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. En met Beatrice Von Siebenthal heeft Zwitserland een zeer ervaren coach in huis gehaald.”

Hoe belangrijk is EK-deelname voor de ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal?

„Het is cruciaal. Met de introductie van de Nederlandse eredivisie hebben we een grote stap gezet. Het aantal vrouwelijke KNVB-leden is de afgelopen anderhalf jaar met zo’n 20.000 gegroeid. We hebben televisiezendtijd, er zijn sponsoren. Maar ook in het vrouwenvoetbal tel je alleen mee als je internationaal speelt. Om te professionaliseren zullen we nog meer sponsoren moeten aantrekken. En die bereik je vooral op grote toernooien als het EK.”

De Nederlandse hockeysters haalden op de Olympische Spelen een gouden medaille. Steekt u veel op van de weg die zij bewandelden?

„Anders dan de hockeysters stonden wij nog nooit in de eindronde van een EK. In die zin gaat de vergelijking een beetje mank. Van de waterpolosters kunnen we daarentegen wél een hoop opsteken. In de voorbereiding naar dit toernooi heb ik de meiden een interview laten zien met waterpolocoach Robin van Galen na de halve finale tegen Italië in Peking. Van Galen legde in dat gesprek uit wat ervoor nodig is om tot zo’n prestatie te komen: lief en leed met elkaar delen en drie jaar lang alles opzij zetten. Ik vond het leuk te zien dat zijn boodschap aankwam bij de speelsters. Die passie en ambitie ...daar kunnen zij veel van leren. Want laten we wel wezen: er is nog een lange weg te gaan.

Nederland kampt met verschillende blessures, waaronder die van Heerenveen-spits Nangila van Eyck.

Ja, de blessure van Nangila is een forse tegenvaller. Zij is een explosieve speelster, iemand die wat extra’s kan brengen. Maar ik verwacht veel van Tessa Oudejans (FC Utrecht, red.). Tessa is pas zestien jaar, maar heeft twee duels in het vrouwenelftal onder 19 jaar gespeeld. Tegen Zwitserland krijgt ze een uitgelezen kans haar visitekaartje af te geven.”

Lees meer over het vrouwenelftal via www.knvb.nl

    • Danielle Pinedo