Voetballende grootmeester

Tien schaakgrootmeesters zijn bezig aan een toernooi in Amsterdam.

Een van de veteranen is de oud-voetbalprof Simen Agdestein uit Noorwegen.

Op welke plaats op de wereldranglijst schaker Simen Agdestein staat, wil hij niet weten. „Ooit stond ik zestiende, maar ik ben nu zo ver weggezakt dat het me niet meer interesseert.”

De Noorse grootmeester doet mee aan het NH Chess Tournament in Amsterdam. Morgen is de laatste ronde. De strijd gaat tussen een team van ervaren grootmeesters en een team met jonge talenten. „Het is niet spannend wie gaat winnen”, zegt de 41-jarige Agdestein. „De talenten zijn veel beter, dat was na dag twee al duidelijk.”

De Noor is een opvallende verschijning. De meeste schakers hebben een pak aan, sommigen dragen zelfs een stropdas. Agdestein niet, hij draagt een nette broek maar daarop een casual rode trui. „Ik houd niet van pakken.”

Agdestein deed in Noorwegen zelfs mee aan het televisieprogramma Dancing with the stars. „Ik houd er niet van om in de schijnwerpers te staan”, beweert hij. „Ik deed mee om de extraverte kant van mijn karakter te ontwikkelen. Ik vond het dood eng. Maar ik wil graag mijn grenzen verleggen en dat heb ik met mijn dansoptreden zeker gedaan.”

Eind jaren tachtig was Agdestein, behalve een goede schaker, ook een voetbalprof. Hij speelde voor de Noorse club FC Lyn en kwam achtmaal uit voor het Noorse elftal. „Voetballen vond ik eigenlijk leuker dan schaken. Schaken is geen sociale sport, het is eenzaam. Tijdens een wedstrijd wordt er weinig tot niet gesproken. Voetballen is veel socialer en dat bevalt me.”

Door een knieblessure kwam er in 1992 een eind aan zijn voetbalcarrière. „Het heeft heel veel tijd gekost om die klap te verwerken.” Een aantal jaren geleden kreeg hij fysieke problemen. „Ik had er zoveel moeite mee dat ik niet meer kon voetballen, dat ik door de stress last had met ademen.” Hij zocht hulp en kwam terecht bij een zangleraar. „De eerste twee maanden heb ik geen woord gezongen. Met mijn leraar concentreerde ik me alleen op mijn ademhaling.”

Agdestein zal blij zijn als hij weer terug kan naar Noorwegen. „Amsterdam is een geweldige stad. Maar ik mis mijn leerlingen.” Agdestein is werkzaam op een sportacademie, daar geeft hij les in schaken en voetbal. Hij werkt ook met het 17-jarige schaaktalent Magnus Carlsen, dat op dit moment derde op de wereldranglijst staat, volgens de live ranking die dagelijks wordt bijgewerkt. „Ik herken veel van mijzelf in Magnus. Hij is ook gek van voetbal maar hij is een veel betere schaker dan dat ik ben.”

Na dit toernooi is het nog maar de vraag of Agdestein nog wedstrijden zal schaken. „Het is een eer dat ik ben uitgenodigd. Maar eerlijk gezegd vind ik het wedstrijdschaken niet echt leuk meer. Ik blijf liever gewoon thuis in Noorwegen.”

Bekijk de partijen van Agdestein en de andere schakers live via nhchess.com

    • Shari Kiljan