‘Voetbal is veel leuker en socialer dan schaken’

Grootmeester Simen Agdestein is, als oud-voetballer en deelnemer aan de Noorse versie van Dancing with the Stars, een opvallende verschijning op het NH Chess Tournament.

Simen Agdestein. Foto Maurice Boyer Simen Agdestein tijdens het NH Chess Tournament in Krasnapolsky Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 27-08-2008 Boyer, Maurice

Op welke plaats op de wereldranglijst schaakgrootmeester Simen Agdestein staat, wil hij niet weten. „Ooit stond ik zestiende, maar ik ben nu zo ver weggezakt dat het me niet meer interesseert.”

De Noorse schaker doet mee aan het tien dagen durende NH Chess Tournament in Amsterdam dat morgen afloopt. Twee teams strijden tegen elkaar; een team bestaande uit ervaren grootmeesters en een team met jonge talenten. „Het is niet spannend wie hier gaat winnen”, zegt de 41-jarige Agdestein. „De talenten zijn veel beter dan wij, dat werd na de tweede dag al duidelijk.”

De grootmeester uit Noorwegen valt op tussen de andere schakers op het toernooi. De meesten hebben een net pak aan, sommigen dragen zelfs een stropdas. Agdestein niet, hij draagt een nette broek maar daarop een casual blouse met korte mouwen. „Ik houd niet van pakken, hier voel ik me lekkerder in. Als de organisatie het verplicht zou stellen zou ik een pak aandoen, maar liever niet.”

Agdestein is helemaal een bijzondere verschijning in de schaakwereld. De meeste schakers zijn introverte personen maar deze grootmeester lijkt dat niet te zijn. Zo heeft hij meegedaan aan de Noorse versie van het televisieprogramma Dancing with the Stars. „Toch ben ik ook introvert en ik houd er niet van om in de schijnwerpers te staan”, zegt hij. „Ik deed mee aan dat televisieprogramma om de extraverte kant van mijn karakter te ontwikkelen. Achteraf gezien valt het wel mee, ik had immers een geweldige danspartner, maar ik vond het werkelijk doodeng. Ik houd ervan om mijn persoonlijke grenzen te verleggen en dat heb ik met mijn dansoptreden zeker gedaan.”

Eind jaren tachtig was Agdestein, behalve een goede schaker, ook een voetbalprof. Hij speelde voor de Noorse club FC Lyn en kwam zelfs achtmaal uit voor het Noorse nationale elftal. „Voetballen vond ik eigenlijk een stuk leuker dan schaken. Schaken is geen sociale sport, het is eenzaam. Tijdens een wedstrijd wordt er weinig tot niet gesproken. Voetballen is veel socialer en dat bevalt me.”

Vroeger was Agdestein een groot fan van Johan Cruijff. „Nu interesseert me dat allemaal niet meer zoveel, maar wat keek ik op naar die man. Ik had zelfs zijn voetbalschoenen.” Door een knieblessure kwam er in 1992 een eind aan de voetbalcarrière van Agdestein. „Het heeft heel veel tijd gekost om die klap te verwerken.”

Een aantal jaren geleden kreeg hij fysieke problemen. „Ik had er zoveel moeite mee dat ik niet meer kon voetballen, dat ik door de stress last had met ademen.” Hij ging op zoek naar hulp en kwam terecht bij een zangleraar. „De eerste twee maanden heb ik geen woord gezongen. Met mijn leraar concentreerde ik me alleen maar op mijn ademhaling.” Hoewel de schaker na twee maanden zijn ademhaling weer onder controle had, bleef hij de zangleraar bezoeken. „Nu ben ik dus begonnen met zingen, wat eigenlijk niets voor mij is. Weer een nieuwe ervaring waarmee ik mijn persoonlijke grenzen heb verlegd.”

Om zijn grenzen te verleggen is Agdestein ook begonnen met theateroptredens. „Het is een amateurtheater en ik treed met de groep op voor slechts zestig of zeventig man publiek. Ik vind het steeds leuker worden.”

Agdestein is blij als hij na het toernooi weer terug kan naar Noorwegen. „Ik vind Amsterdam een geweldige stad. Ik ben samen met mijn vriendin naar het Van Gogh-museum geweest en heb een bezoek gebracht aan de Arena, een adembenemend mooi stadion. Maar ik mis mijn leerlingen.”

Agdestein werkt op een sportacademie, daar geeft hij les in schaken en voetbal. Een van zijn leerlingen is het 17-jarige schaaktalent Magnus Carlsen dat op dit moment derde op de wereldranglijst staat, volgens de ranking die elke dag wordt bijgewerkt. „Ik herken veel van mijzelf in Magnus. Hij is ook gek van voetbal maar hij is een veel betere schaker dan dat ik ben. Dat een leerling beter is dan ikzelf ben, vind ik niet erg. Ik vind het geweldig voor Magnus en ik ben hartstikke trots op hem.”

Na dit toernooi is het maar de vraag of Agdestein nog wedstrijden zal schaken. „Ik ben hier omdat ik ben uitgenodigd en dat is een eer, daarom kan ik het ook niet weigeren. Maar eerlijk gezegd vind ik het wedstrijdschaken niet echt leuk meer. Ik blijf liever gewoon thuis in Noorwegen.”

Volg het toernooi live via www.nhchess.com

    • Shari Kiljan