Vijgenchutney

Voor ruim drie jampotten:500 gram blauwe vijgen120 gram goudrenetten, geschild en uitgeboord150 gram ui, gepeld en fijngesneden60 gram verse gemberwortel, geschild en zeer fijn gesneden2 rode Spaanse pepers, fijngesnedendun gesneden schil van ½ citroen60 gram rozijnen 2 dessertlepels gemalen kardemom 1 theelepel zout 200 gram witte basterdsuiker3,25 dl Franse rodewijnazijn

Deze vijgenchutney kan natuurlijk ook wel met groene vijgen worden gemaakt, maar ik maakte hem nu eenmaal met blauwe vijgen. De kleur wordt aantrekkelijker met donkere vijgen.

Bereiding: Verwijder het steeltje van de vijgen en snijd de vruchten elk in 8 partjes. Snijd de goudrenetten in blokjes. Snijd de Spaanse pepers met zaadjes en al fijn en snijd de citroenschilletjes in gruisfijne stukjes. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een ruime pan, voeg 1 dl water toe en breng alles al roerend aan de kook. Draai vervolgens het vuur iets lager en laat de ingrediënten in open pan 15 minuten koken.

Leg dan het deksel op de pan, schuif een plaatje onder de pan en draai het vuur laag. Laat de chutney 1 uur heel zachtjes koken (nét aan de kook maar meer ook niet). Draai dan het vuur uit en laat alles een dag ‘besterven’ in de pan.

Breng de chutney de volgende dag weer aan de kook, zet het plaatje weer onder de pan en het deksel erop en laat alles nog 2½ uur heel zachtjes sudderen tot een dikke maar soepele chutney is verkregen. Schep de hete chutney over in uitgekookte jampotten (deksels ook uitkoken) en sluit ze af met de deksels. Zet de potten 10 minuten op hun kop om eventuele bacteriën op de deksels te doden. Zet de potten dan weer rechtop en voorzie ze van een etiket met vermelding van vruchtensoorten en de datum.

Florine Boucher

Morgen: kebabs met abrikozen

    • Florine Boucher