Toneel

Romeo en Julia Foto Leo van Velzen Velzen, Leo van

„Romeo, Romeo, Romeo, Romeo, oh Romeo, waarom ben jij vijf Romeo’s?” verzucht Julia. Ze wil zich wederom graag offeren voor haar liefde, maar ze moet dit seizoen kiezen uit vijf verschillende versies. Ze kan kiezen voor de twee Romeo’s van Shakespeare: van het Ro Theater (première 22 nov) en van het Nationale Toneel (6 maart). Ze kan met de hiphop-Romeo meegaan in Rome & Juli’s Posse (ZEP, 23 sept) van rapper Def P. Of met de MTV-Romeo: in Romeo over Julia (1 nov) spelen vier roomse kostschooljongens het drama na. Wellicht is de gedeconstrueerde Romeo in de Rotterdamse Schouwburg (25-27 sept) de beste keuze. Het Amerikaanse Nature Theater of Oklahoma vroeg per telefoon aan vijftig mensen om het verhaal na te vertellen. Dat resulteerde in vele verschillende versies, verrassende plotwendingen en zelfs nieuwe personages.

Romeo en Julia zijn niet de enige sterfgevallen dit seizoen. Als je het overzicht bekijkt, lijkt het wel een dodenlijst. Steeds weer stuit je op toneelgroepen die het volgende seizoen niet zullen halen omdat het fonds NFPK op 1 januari het subsidiehart eruit zal snijden. Misschien moet Pierre Bokma naar Den Haag gaan om op de trappen van het fondsgebouw de aanklacht uit De koopman van Venetië (Theatercompagnie, 13 nov) te houden: „Bloeden wij niet als je ons steekt? Lachen wij niet als we worden gekieteld? Kreperen wij niet als we worden vergiftigd? En zouden wij geen wraak nemen als ons onrecht wordt aangedaan?”

Verstoten allochtonenmoeder Medea offert driemaal haar kinderen, zowel bij het Nationale Toneel (15 nov) als bij het Noord Nederlands Toneel (25 jan) en bij Bonheur (1 nov). Nog meer kinderoffers: Koning Lear (De Appel, 22 nov) en Koning Agamemnon in Ifigeneia in Aulis (Toneelgroep Amsterdam, 12 okt) offeren hun dochter. Kniertje offert in Op hoop van zegen (Het Toneel Speelt, 14 jan) haar zonen aan de haringvangst. In De geit van Edward Albee (Onafhankelijk Toneel, 28 febr) vloeit er minnaressenbloed. Hedda Gabler (Nationale Toneel, 4 dec) offert zichzelf omdat ze zich te groots en te meeslepend acht voor het burgerlijk huwelijk. De jaloerse Woyzeck (Ro Theater, 25 oktober) en Othello (27 mei, Noord Nederlands Toneel ) scheiden op gewelddadige wijze van hun vrouw. De planken zullen dit seizoen weer donkerrood kleuren van het toneelbloed.

    • Wilfred Takken