Televisie Voorkeur

Een speciale aflevering van het tuinmagazine Gardener’s World met aandacht voor de wilde bloemen in Engeland: River of flowers. BBC 2, 21.00-22.00u.

actualiteiten

EénVandaag. Gesprek met de Duitse journalist Franz Josef Hutsch over de afspraken die Karadzic met de NAVO zou hebben gemaakt om hem niet te arresteren. Ned.1, 18.20-18.45u.

Netwerk. Reportage over ouderen die kleinschalig wonen (zes personen) en daardoor beduidend minder zorg nodig hebben. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova/Den Haag Vandaag. Oud-Amerika-correspondent Charles Groenhuijzen en VVD-politicus Laetitia Griffith geven commentaar op de speech van Barack Obama. Ook een analyse van zijn toespraak door dr. Harcourt Klinefelter, de ex-woordvoerder van burgerrechtenactivist Martin Luther King, die tegenwoordig in Overijssel woont. Ned.2, 22.15-22.40u.

praatprogramma

Obama ’08. Talkshow vanaf de Democratische Conventie in Denver, met nieuws, reportages, achtergronden, gepresenteerd door Joost Karhof en Jörgen Rayman. Ned.3, 19.30-22.22u.

Die Kampf ums Weisse Haus. Rechtstreekse uitzending rondom het aanwijzen van Barack Obama als Democratische presidentskandidaat op het congres in Denver, gelardeerd met historische fragmenten uit 50 jaar (West)-Duitse televisieverslaggeving over de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. ARD, 23.30-3.45u.

documentaire

Het uur van de wolf: Moslim comedians stand up. Documentaire over vijf jonge Amerikaans-islamitische comedians in verschillende stadia van hun carrière. Na de aanslag op het WTC krijgen ze het advies zich koest te houden en niet op te vallen, maar dat druist in tegen hun ambities als artiest. Ze kunnen niet anders dan juist nu het podium beklimmen om een ander licht op hun leven te werpen. Met hilarische en provocerende grappen proberen ze het te maken als performer en ondertussen de stereotypen rond moslims en hun verschillende culturele achtergronden onderuit te halen. Ned.2, 23.20-0.25u.

Der Wal-mart-Effekt. Documentaire over productiebedrijven in de Verenigde Staten en in Europa die voor de productie van hun goederen steeds meer uitwijken naar het Verre Oosten. Arte, 22.25-23.20u.

informatief

Terzake: De lucht op uw vlucht. Over de gevaren van giftige dampen waaraan vliegtuigpassagiers kunnen worden blootgesteld, bijvoorbeeld door een olielek aan één van de motoren. De cabinelucht wordt namelijk via de motoren van het vliegtuig aangezogen. Canvas, 20.00-20.35u. .

Aan talent geen gebrek: Uitreiking van de CAP Awards 2008. Liveshow waarin lichamelijk gehandicapte mensen tonen dat ze niet bij de pakken neerzitten, maar de strijd aangaan met hun beperkingen. Kandidaten strijden om de gouden CAP Award. De winnaar wordt ambassadeur bij de Stichting Onbeperkt Nederland. Ned.1, 21.40-23.00u.

Cultuur

Uitmarkt 2008 – De Opening. Aankondiging van het nieuwe culturele seizoen. Onder begeleiding van de big band The New Cool Collective presenteert Dolf Jansen onder meer de rockformatie Moke, Alain Clark, Stevie Ann, Minyeshu, de Ashton Brothers, cellist Steven Bourne, Wouter Hamel en Introdans. Di-Rect geeft een voorproefje van de rockopera Tommy en Mike & Thomas brengen een ode aan Georgina Verbaan. Ned.2, 20.50-21.55u.

Drama

The Tudors. Britse dramaserie over de heerschappij van koning Hendrik de Achtste. Afl. 5: Imprisoned. Sir Thomas More weigert toe te geven aan de religieuze eisen van Hendrik, die hem dat niet in dank afneemt. Ondertussen vreest Anne dat haar misgeboorte de reden kan zijn om haar van de troon te stoten. Met o.a. Jonathan Rhys Meyers, Natalie Dormer, James Frain en Peter O’Toole. BBC 2, 22.00-23.00u.

De vloer op. Bekende acteurs improviseren op door Peter de Baan aangereikte spelsituaties. Ned.2, 22.45-23.15u.

muziek

André Rieu op het Vrijthof 2008. Concert met muziek van Verdi tot de Beatles, walsen en tango’s, een lichtshow, met André Rieu en zijn Johann Strauß Orkest op het Vrijthof in Maastricht. Ook met het koor Mastreechter Staar. Ned.1, 20.30-21.40u.

Reading and Leeds Festival 2008. De presentatoren Edith Bowman and Zane Lowe kijken terug op de beide festivals. Met fragmenten van optreden van onder meer Metallica, The Killers, The Last Shadow Puppets, Ting Tings, Vampire Weekend, Seasick Steve en Glasvegas. BBC 2, 0.00-2.00u.[S]

Sport

UEFA Supercup. Rechtstreeks verslag van de wedstrijd tussen Manchester United en Zenit St. Petersburg. RTL7 20.30-23.00u. en Canvas, 20.35-22.50u.