Televisie

Little Dorrit Foto BBC ©BBC Little Dorrit Picture Shows: Amy Dorrit (CLAIRE FOY) WARNING: Use of this copyright image is subject to the terms of use of BBC Picturesí BBC Digital Picture Service. In particular, this image may only be published in print for editorial use during the publicity period (the weeks immediately leading up to and including the transmission week of the relevant programme or event and three review weeks following) for the purpose of publicising the programme, person or service pictured and provided the BBC and the copyright holder in the caption are credited. Any use of this image on the internet and other online communication services will require a separate prior agreement with BBC Pictures. For any other purpose whatsoever, including advertising and commercial prior written approval from the copyright holder will be required. BBC

Gelukkig heeft de televisie de seizoenen afgeschaft. Het hele jaar door beginnen nieuwe series en zelfs midden in de zomer verschijnen juweeltjes op het scherm als Gossip Girl, een edelsoap over de zware leventjes van rijke New Yorkse tieners. Ook goed nieuws is dat de Gouden Eeuw nog even voortduurt: goed en soms geniaal drama blijft onze kant op stromen. Slechts voor het allerbeste – zie hiernaast – moet de liefhebber uitwijken naar zijn dvd-speler.

Het hoogtepunt dit najaar wordt de serie naar Charles Dickens’ Little Dorrit. Andrew Davies maakte er voor BBC1 vijftien snelle afleveringen van, en evenaart hopelijk het niveau van zijn geniale versoaping van Bleak House.

Sinds vorige week donderdag is bij de NPS de historische politieserie Ashes to Ashes te zien, een prima vervolg op Life on Mars. Het schetst een schitterend en muzikaal beeld van de jaren tachtig. Ook muzikaal wordt FLOW dat speelt in de wereld van hiphop, soul en r&b. Met originele muziek van onder meer Reverse, Focus en Concrete (vanaf 30 december).

Van het nieuwe Nederlandstalige drama klinkt het Vlaamse De smaak van De Keyser het meest veelbelovend. In de traditie van prachtdrama als Katarakt en Stille Waters. Een vrouw vraagt zich af of ze zestig jaar geleden wel de goede man heeft gehuwd. „De zoektocht naar de waarheid veroorzaakt een stroom van spanning en emoties”, belooft de Vlaamse zender.

Voor wie wil weten hoe het Addison Montgomery verging sinds ze McDreamy en het Seattle Grace Hospital verliet, begint Net5 op 1 september Private Practice, een spin-off van Grey’s Anatomy. Nieuwe vrouwenseries op RTL5 zijn vanaf 22 september Lipstick Jungle (carrièrevrouwen in Manhattan) en Secret Diary of a Callgirl (secretaresse leidt dubbelleven).

Veronica versterkt het aanbod van stevige genreseries met onder meer het Canadese The Border en het Australische Underbelly. Op SBS6 gaat dokter House gelukkig door met zijn tegendraadse diagnoses. En wat zou RTL zijn zonder CSI? Goed nieuws voor de fans met veel geduld of geen dvd-speler: vanaf 15 september zendt de NPS eindelijk het slotseizoen van Six Feet Under uit. Twaalf weken topdrama met humor, tragiek en visuele flair. Uit 2005, maar onovertroffen.

    • Dirk Limburg