Stomvervelende Libelle-televisie

‘De man. Wie is hij, wat doet hij, waar gaat ’ie naar toe’. Terwijl er gisteravond op Nederland 3 oeverloos werd gefilosofeerd over de ideale man, zond de TROS op 1 – waarschijnlijk onbedoeld – het studiemateriaal uit.

Twee mannen zitten in een auto op een triestig parkeerterrein van een Franse supermarkt. Ze hebben uit het vak met aanbiedingenvier verschillende flessen wijn gekocht. Uitvaartondernemer Rudolf wilde al jaren emigreren naar Frankrijk en sinds een week is zijn chambre d’hôtes min of meer af. Vanavond komen de eerste logés en dus moet er worden gekookt. Rudolf heeft helemaal geen verstand van wijn en zijn partner René – welzijnsmedewerker en meegesleurd in dit Franse avontuur – ook al niet. Onhandig nemen ze in de auto flinke slokken uit de flessen. Van de lekkerste willen ze een doosje inslaan. Je wordt een beetje moedeloos van dit tafereel uit Ik Vertrek (TROS). Het fletse huis dat Rudolf heeft gekocht en in zijn eentje opgeknapt, is gewoon geen aantrekkelijke vakantiebestemming. En aan het hoofd van vriend René – die duidelijk tegen zijn zin afscheid heeft genomen van zijn 30 welzijnsmedewerkers – kun je aflezen dat een verwijdering niet lang op zich zal laten wachten.

Rudolf is een avonturier en neemt het heft in handen. Dat is iets waar vrouwen op vallen. Tenminste, dat heb ik altijd gedacht . Maar dat blijkt volkomen achterhaald. De bijdehante vrouwen uit Mannen Volgens Vrouwen, het thema-avondprogramma van de VPRO, blijken naar zachte, begrijpende, weifelende mannen te verlangen. Aantrekkelijk is tegenwoordig een kaalgeschoren balzak en een onzekere uitstraling. Mannen zoeken steeds meer hun grenzen op, ontmannen zichzelf, proberen vrouwelijker te worden. René uit Ik Vertrek is in die zin – als onzeker slachtoffer – veel aantrekkelijker dan zijn partner die alleen maar zijn zin doordrijft.

‘Er gaat geen dag voorbij, dat ik niet met je vrij’, zingt Jan Smit in het ongecompliceerde TROS programma Gewoon Jan Smit. Hij heeft het lied geschreven voor en over zijn vriendin en soapster Yolanthe Cabou van Kasbergen. Genoeg seks dus. Zou zij nou vallen op Jans humor? Of het feit dat anderen vrouwen hem leuk vinden of heeft-ie gewoon een grote penis ? Allemaal oorzaken waardoor mannen bij een vrouw in de smaak kunnen vallen volgens de VPRO-deskundigen in het themaprogramma op Nederland 3 waar eigenlijk geen touw aan vast te knopen viel: onvervalste en stomvervelende Libelle-televisie.

‘Hé Jan!’ Premier Balkenende loopt backstage in het Holland Heineken House in Peking op Jan Smit af. ‘Ik had al gehoord dat je ging zingen! Leuk !’ Uit de ongedwongen begroeting – ze tutoyeren elkaar – concludeerde ik dat Jan Smit en onze premier elkaar al vaker hadden ontmoet. ‘Ik had al gehoord dat je hier kwam zingen, maar ik heb een diner om 10 uur. Ik ga kijken wat ik daaraan kan doen ‘. Jan lacht. ‘Leuk als je meezingt !’. Even later verklaart de premier dat hij en Jan beste vrienden zijn en dat ie zijn cd’s in de auto altijd draait, zappend tussen zijn favoriete liedjes.

De zorgeloze en opgeruimde houding van Balkende begrijp ik wel. Hij heeft macht en ook dát is voor vrouwen enorm aantrekkelijk. Hij heeft dus niks te klagen.

‘Hoe hard gaat een banaan?’ Zanger Frans Bauer gaat met Jan Smit – die van Peking inmiddels doorgevlogen is naar de Spaanse kust – een stukje varen. De volkszanger maakt in iedere zin een grap. En daar doet ie goed aan, want één van de VPRO-deskundigen had immers uitgelegd dat humor precies hetzelfde gebied in de hersenen activeert als brede schouders of een volle onderbroek. Heb je het ene niet, dan kun je altijd het andere proberen. ‘Ik blijf zo droog als een noot’, grapt Frans in de camera en natuurlijk valt hij na een paar minuten al van het gele opblaasvaartuig af. Genoeg aantrekkelijke mannen in die TROS-programma’s. Hopelijk gaan ze binnenkort in de herhaling, zodat de kijkers van Mannen volgens Vrouwen ook weer eens onvervalst en zonder nadenken kunnen genieten.

    • Michiel van Erp