Station Haarlem bestaat 100 jaar

Station Haarlem bestaat 100 jaar Haarlem, 29 aug. Het monumentale station van Haarlem bestaat honderd jaar. Om dat te vieren rijden morgen overdag historische treinen, waaronder een stoomtrein, op het traject tussen Haarlem en Zandvoort. Tijdelijk staat de oudste nog rijdende elektrische trein van de Nederlandse Spoorwegen op het station van Haarlem, naast een gloednieuw intercityrijtuig dat net een maand heeft proefgereden op het traject Zwolle-Nijmegen. De liefhebbers die nog meer treinen willen zien, kunnen ook nog terecht op twee nabijgelegen terreinen van NS. Het station in Haarlem is het enige station van Nederland dat in art-nouveaustijl is gebouwd, naar een ontwerp van architect Dirk Margadant. Kenmerkend voor het stationsgebouw zijn de twee verschillende in- en uitgangsgebouwen, de tegeltableaus en het eilandperron met de wachtkamers en restauratie. Het karakteristieke station wordt geregeld gebruikt als decor in speelfilms, waaronder Ocean’s Twelve en Zwartboek. Foto NRC Handelsblad, Maurice Boyer Station Haarlem bestaat 100 jaar Foto NRC H'Blad Maurice Boyer 29-08-2008 Boyer, Maurice