Slavenhandel

In zijn recensie van Power, Faith and Fantasyvan M.B. Oren (Boeken, 08.08.2008) vermeldt Richard van Leeuwen dat voor het elimineren van de Barbarijse zeeroversnesten `in Orens versie de slappe Britten niet meer dan een bijrol vervulden`. Bij lezing van het zeer goed gedocumenteerde boek White Gold van Giles Milton uit 2004 blijkt dat niets minder waar is. Een einde aan de christen- slavenhandel kwam in augustus 1816, toen een enorme Britse vloot geassisteerd door zes Nederlandse schepen, onder leiding van de vice-admiraal Lord Exmouth, Algiers bombardeerde met meer dan 50.000 kanonskogels. De hele slavenhandel in zowel Algerije als Marokko stortte daarop in. De Amerikanen speelden hierbij geen rol. Exmouth werd internationaal geprezen, ook Nederland verleende hem een ridderorde.

    • Joost S.H. Gieskes