Dit is een artikel uit het NRC-archief
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Economie

Siemens wil geld van staatsfondsen

Siemens moet behoedzaam te werk gaan ten aanzien van zijn betrekkingen met buitenlandse staatsfondsen. Het Duitse conglomeraat probeert één of meer van deze zogenoemde sovereign wealth funds ertoe te verleiden aandeelhouder te worden. Siemens is niet het eerste grote westerse industrieconcern dat wil profiteren van deze mogelijkheid om aan kapitaal te komen. Maar de feitelijke voordelen – en de politieke goedkeuring – zullen afhangen van de details.

De motivatie van Siemens valt in tweeën uiteen. In de eerste plaats kan het concern betogen dat het versterken van de aandeelhoudersbasis een bijdrage vormt aan de bescherming van de langetermijnbelangen van zijn aandeelhouders en aan de verdediging tegen activistische beleggers of concurrenten met overnameplannen. De recente strijd tussen bandenfabrikant Continental en familieconcern Schaeffler onderstreept de importantie van deze argumenten. De enige grote aandeelhouder van Siemens is de familie Siemens, met een belang van 6 procent.

Toch is deze motivatie slechts een politiek verteerbare manier om een belegging van een buitenlands staatsfonds in een klassiek Duits bedrijf te rechtvaardigen. In werkelijkheid heeft Siemens zo’n bescherming helemaal niet nodig, want met een marktwaarde van 67 miljard euro, meer dan zes maal zo veel als Continental, is het concern voor bijna niemand te behappen. Het betrekkelijk nieuwe management van Siemens en de recente herstructurering betekenen ook dat er weinig ruimte is voor activisten.

De voornaamste reden voor het binnenhalen van een buitenlands staatsfonds als aandeelhouder is het stimuleren van de bedrijvigheid. De voordelen die voortvloeien uit het paaien van overheden in snelgroeiende landen kunnen groot zijn. Het overhalen van een staatsfonds om aandeelhouder te worden is een alternatief voor een joint venture als de overeenkomst die General Electric met Abu Dhabi heeft gesloten om gezamenlijk infrastructurele projecten te ontwikkelen. Die transactie vertegenwoordigt voor het Amerikaanse concern mogelijk een waarde van 40 miljard dollar en heeft diepe indruk gemaakt op Joe Kaeser, de financieel directeur van Siemens.

Naar verluidt zou Siemens uit zijn op de steun van een staatsfonds uit een van de Golfstaten. Gezien de omvang van het concern zou het verrassend zijn als de nieuwe aandeelhouder in eerste instantie een belang zou nemen van meer dan 5 procent. Maar in wat voor vorm een overeenkomst ook wordt gegoten, bestaande aandeelhouders en politici zullen de details nauwkeurig onder de loep nemen om zich ervan te verzekeren dat Siemens niet te veel weggeeft.

Una Galani

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com