Selectie Theater & Dans

Rondom Rudi

Het Nationale Ballet viert de 75ste verjaardag van danspionier Rudi van Dantzig met het programma Rondom Rudi met drie van zijn balletten: Ginastera (op muziek van Alberto Ginastera), Voorbij Gegaan (Chopin) en zijn meesterwerk Monument voor een gestorven jongen (Jan Boerman). Daarnaast is het ballet 7e Symfonie van Toer van Schayk te zien, op muziek van Beethoven. De balletten worden live begeleid door het Utrecht String Quartet, Holland Symfonia olv Benjamin Pope, en de pianisten Olga Khoziainova en Michael Mouratch. 4-18 sept. Muziektheater Amsterdam. Inl 020–6255455 of www.het-ballet.nl.

De familie Avenier

Het Toneel Speelt brengt de vier delen De geschiedenis van de familie Avenier als één lange marathonvoorstelling. Goos portretteert een Brabantse middenstandersfamilie van de jaren vijftig tot de eeuwwisseling, en laat zo het sterk veranderende Nederland zien.

Als geheel is deze Nederlandse Heimat mislukt, maar je kunt toch volop genieten van Goos’ rake dialogen, haar humor en menselijkheid, en de ijzersterke spelers. Met Gijs Scholten van Aschat, Marisa van Eyle, Peter Blok, Marcel Hensema, Tjitske Reidinga en Carine Crutzen. 29 aug. Meervaart Amsterdam. 5-10 sept Rotterdam. 20-27 sept Den Haag. Tournee t/m 2 nov. Inl 020-6269550 of www.hettoneelspeelt.nl.

Het temmen van de feeks

Toneelgroep Amsterdam begint het seizoen lekker vroeg met de herneming van Shakespeares komedie Het temmen van de feeks uit 2005, met Halina Reijn en Hans Kesting. In de grimmige regie van Ivo van Hove valt er weinig te lachen, de vernedering van de feeks is daarvoor te gruwelijk. Sterke schets van een fascistoïde corpsmilieu. 29-31 aug Amsterdam, schouwburg. Tournee t/m 20 dec. Inl www.toneelgroepamsterdam.nl.

Zomergasten

Anders dan die van Bas Heijne, tonen de Zomergasten van Maxim Gorki geen enkel interesse in televisie. Er hangt er wel eentje achter de bar, maar die vertoont Russische soap. Deze zomergasten trachten de verveling te verdrijven met liefde, roddelen en klagen over eigen leegte.

In het openluchttheater van het Amsterdamse Bos maakt de groep van Frances Sanders er een vermakelijke toneelavond van. T/m 6 sept. Inl o 020-6433286 of www.bostheater.nl.

Lang en gelukkig

Met deze familievoorstelling stapt het Ro Theater in de Britse traditie van de Christmas pantomime. Rondom het sprookje van Sneeuwwitje bouwt regisseur Pieter Kramer een feestelijke avond vol hansworsterij. Met Arjan Ederveen als de stiefmoeder. T/m 31 aug Rotterdam schouwburg. Inl.: www.rotheater.nl.

Ciske de Rat

In de musicalversie van Ciske de Rat keert Danny de Munk terug in de rol die hem beroemd maakte. Als Cis de oorlogsheld zit hij op de Grebbenberg en blikt hij terug op zijn gewelddadige jeugd.

Henny Vrienten schreef de muziek, André Breedland en Maurice Wijnen bewerkten het boek van Piet Bakker. De nieuwe liedjes van Henny Vrienten zijn even goed meezingbaar als de oude filmhit Ik voel me zo verdomd alleen.

Regisseur Paul Eenens heeft alle elementen verbluffend mooi in balans gebracht: sentiment, volkse vrolijkheid, emoties, gulle grappen. Dit is een van de beste musicals die ooit in Nederland werd gemaakt. Tournee t/m 14 dec. Inl 0900-3005000; www.ciskederat.nl