Selectie Muziek

WATT

Het langverwachte nieuwe Rotterdamse poppodium op de locatie van Nighttown opent met een concert van garagerockpioniers Iggy & the Stooges en belooft voor de nabije toekomst ook elektro, Nederrock, dance en alles wat verder relevant is in de wilde popwereld. 2 sept WATT, Rotterdam. www.watt-rotterdam.nl.

Gaudeamus Muziekweek

De internationale Gaudeamus Muziekweek in Amsterdam biedt dertien nieuwe composities van componisten uit acht landen. Het festival met concerten van internationale topensembles speelt zich af in het Muziekgebouw aan ’t IJ, het BIMhuis en de zalen van het nabijgelegen nieuwe Amsterdamse Conservatorium. Op 5 sept 20u30 is er in Paradiso ‘The Night of the Unexpected’ met een programma dat dwars door stijlen en genres breekt. Gaudeaumus Muziekweek: 1/7 sept Info: www.muziekweek.nl

Concertgebouworkest op Uitmarkt

Het Koninklijk Concertgebouworkest speelt vanmiddag 16u olv Mariss Jansons de Schilderijententoonstelling op de Amsterdamse Uitmarkt, op het Java-eiland. Een opname wordt vanavond om 22u40 uitgezonden op Ned. 2

Toonzetters

Tijdens de eerste editie van het festival Toonzetters op de Uitmarkt wordt 31 augustus de Buma Toonzettersprijs voor de beste Nederlandse compositie uitgereikt aan Richard Rijnvos voor NYConcerto. Tijdens het festival worden vanaf 11u in het Muziekgebouw aan ’t IJ de tien beste composities door Roeland Hazendonk gepresenteerd in gratis miniconcerten. Inl www.toonzetters.nl

Haitink, Chicago Symphony

Bernard Haitink, tegenwoordig chef-dirigent van het Chicago Symphony Orchestra, komt met zijn orkest naar het Concertgebouw voor twee concerten. Op 5 september 20u15 dirigeert hij de Zesde symfonie van Mahler, op 6 september 20u15 begeleidt hij Murray Perahia in het Pianoconcert nr 24 van Mozart, daarna klinkt de Vierde symfonie van Sjostakovitsj. Res.: 020 6718345

Veerhavenconcert

Het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Nederlands Concertkoor treedt zaterdag tussen 19u45 en 21u15 op tijdens het zesde Veerhavenconcert in Rotterdam. Yves Abel dirigeert een operaprogramma met de solisten Paul Vincent en Agnesa Totova, ook de 15-jarige violiste Elvira van Groningen treedt op. Het Veerhaven juniorconcert is zondagmiddag 31 augustus van 14u-15u15 voor en door kinderen. Er zijn optredens van de 13-jarige Meriam Dercksen op klarinet en de 15-jarige Dana Zemtsov op altviool en iedereen kan meedoen met een muziekworkshop. Veerhavenconcert: 30 aug 19u45 Veerhaven Rotterdam; Junior Veerhavenconcert: 31 aug 14u. Inl: www.veerhavenconcert.nl

Otello in de Matinee

De ZaterdagMatinee begint het 48ste seizoen met een concertante uitvoering van Verdi’s opera Otello. Jaap van Zweden dirigeert het Radio Filharmonisch Orkest, Groot Omroepkoor, Nationaal Kinderkoor, Nationaal Jongens koor en solisten, onder wie Stephen Gould in de titelrol, Krassimira Stoyanova (Desdemona) en Nicola Alaimo (Jago). Otello: 6 sept 13u Concertgebouw Amsterdam Res 020 6718345 (live op Radio 4, herh. 9 sept 20u)

Zeeland Nazomer Festival