Selectie Film

Elegy

Filmmakers kunnen het maar niet laten Philip Roth op te willen voeden. Roths romans zijn rauw en direct, staan bol van razernij en woede, maar de films naar zijn boeken zijn vaak juist ingetogen en smaakvol. Ook Elegy, naar Roths novelle The Dying Animal, is onderdeel van dit beschavingsoffensief. Ben Kingsley speelt een beroemd academicus (Roths terugkerende personage David Kepesh) die er een gewoonte van heeft gemaakt zijn net afgestudeerde studentes te verleiden. Totdat hij op een dag Consuela ontmoet (Penélope Cruz). Kepesh raakt in de ban van haar schoonheid en van haar traditionele opvattingen, als kind van Cubanen die voor Castro zijn gevlucht. Zelf een kind van de jaren zestig, is hij uitgekeken geraakt op de libertaire ideeën van zijn eigen generatie. Maar dan slaat het noodlot toe: Consuela krijgt borstkanker. De film is interessant en onderhoudend genoeg. Elegy is kalm, volwassen en beschaafd – alles wat een roman van Philip Roth niet is. Regie: Isabel Coixet. Met: Ben Kingsley, Penélope Cruz, Dennis Hopper. In 17 bioscopen.

Hellbot II; The Golden Army

Met Hellboy schiep Guillermo del Toro vier jaar geleden een van de leukste, stoerste en origineelste superhelden van de laatste jaren. Hellboy II. The Golden Army toont dezelfde held, dezelfde goed uitgewerkte bijfiguren, dezelfde droge humor en hetzelfde onvervalste plezier in zijn fantasy-wereld vol trollen en demonen. Dat is een prestatie in een genre waarin over gebrek aan concurrentie niet te klagen valt. Hellboy, gespeeld door een Ron Perlman, wordt bijgestaan door zijn vriendin Liz. Regie: Guillermo del Toro.Met: Ron Perlman, Selma Blair. In 59 bioscopen.

Sunsets

Elke vrijdagavond tot 12 september presenteert het Filmmuseum na zonsondergang openluchtvoorstellingen op het terras in het Vondelpark. Tijdens het Uitmarkt-weekend van 29 en 30 augustus wordt Sunsets verplaatst naar de Oostelijke Handelskade (achter het Lloyd Hotel). Te zien zijn de Peter Sellerskomedie The Party (1968) en de geestige musical/animatiefilm Across the Universe (2007), waarin de Vietnamoorlog en de muziek van de Beatles een belangrijke rol spelen. Toegang gratis. Zie voor meer inl www.uitmarkt.nl. Voor de ‘gewone’ Sunsets is de entree €3 (inclusief een biertje). Res (020-5891400). Bij slecht weer wordt de voorstelling afgelast

Wild Child

De Britse filmstudio Working Title lijkt het succesrecept te hebben gevonden voor subtiele komedies. Na onder meer Notting Hill en Love, Actually is ook Wild Child weer geënt op de spanning die ontstaat waar Amerikanen en Britten elkaar ontmoeten. Ditmaal wordt het wilde Amerikaanse meisje Poppy naar een Britse kostschool gestuurd. En aan het eind heeft iedereen, Brits of Amerikaans, weer wat geleerd. Zeer geestig. Regie: Nick Moore. Met: Emma Roberts, Georgia King, Juno Temple, Sophie Wu, Linzey Crocker, Kimberly Nixon. In 48 bioscopen.

De brief voor de koning

Regisseur Pieter Verhoeff heeft op voorbeeldige wijze een van de populairste Nederlandse jeugdboeken ooit verfilmd. Zijn versie van De brief voor de koning is een warme avonturenfilm geworden, waarin de actie nooit de menselijke kant overschaduwt. Yannick van de Velde is een overtuigende Tiuri, die eerst aarzelend maar steeds zelfverzekerder de opdracht aanvaardt waar ridder Edwinem voor vermoord is. In 80 bioscopen