Reacties protestmars tegen zwarte piet

EINDHOVEN. Bij het Van Abbemuseum in Eindhoven komen sinds enkele dagen boze e-mails en telefoontjes binnen vanwege een protestmars tegen zwarte piet die twee kunstenaars morgen in de binnenstad houden. De kunstmanifestatie is onderdeel van de tentoonstelling Be(come)ing Dutch van het museum. Op diverse internetsites worden anoniem dreigementen tegen de initiatiefnemers geuit. Het museum, de politie en gemeente hebben donderdag overlegd of het veilig is om de protestmars door te laten gaan. Vandaag nemen ze daarover een besluit, aldus de zegsvrouw. De buitenlandse kunstenaars Petra Bauer en Annette Krauss hebben zich verbaasd over het typisch Nederlands tke fenomeen zwarte piet. Ze willen de discussie over mogelijk racisme dat aan de basis ervan ligt, heropenen. De Eindhovense LPF heeft gisteren vragen gesteld over de demonstratie. De partij meent dat de `wanstaltige vorm van cultuurrelativisme` moet worden verboden.