Protest tegen Zwarte Piet gaat niet door

De protestmars tegen Zwarte Piet die twee buitenlandse kunstenaars morgen wilden organiseren in de binnenstad van Eindhoven, is afgelast. De directeur van het Van Abbemuseum, Charles Esche, zegt tot afgelasting te zijn genoodzaakt omdat de demonstratie vanuit extreemrechtse hoek wordt bedreigd met geweld.

Esche: „We vinden het belangrijk om discussie te stimuleren, maar de emoties zijn zo hoog opgelopen dat ze het kunstwerk beschadigen.” Het is politiek geworden, stelt de museumdirecteur. „Wij willen een platform zijn voor reflectie, niet voor actie.”

Het museum ontving e-mails met teksten als: ‘no demonstration or we burn the museum’ – afzender Zwarte Piet – en telefoontjes waarin werd gedreigd met stokslagen.

De demonstratie was bedoeld als performance voor de tentoonstelling ‘Be(coming) Dutch’, die sinds eind mei te bezichtigen is in het Van Abbemuseum. Kunstenaars Annette Krauss uit Duitsland en Petra Bauer uit Zweden wilden met de protestmars kritiek leveren op het fenomeen van Zwarte Piet, dat zij racistisch en kolonialistisch vinden.

Het Van Abbemuseum wil nu samen met de kunstenaars een debat organiseren over het project en de reacties die dat heeft opgeroepen. Het werk van de kunstenaars blijft te zien binnen de muren van het museum.