Popmuziek

Snoop Dogg Foto AP ** FILE ** In this March 11, 2008 file photo, rapper Snoop Dogg appears onstage during a taping of MTV's "Total Request Live" at the MTV Times Square Studios in New York. A tour bus carrying Snoop Dogg was pulled over and two people were arrested on marijuana possession charges Thursday, July 31, 2008 a few hours before a concert in Dallas, a spokesman for the Texas Department of Public Safety said. (AP Photo/Jason DeCrow, file) Associated Press

Na een goede festivalzomer, met succesvolle afleveringen van oudgedienden als North Sea Jazz en Lowlands en voorzichtige nieuwkomers als Rottepop, lijkt aan de stroom festivals nog geen einde te komen. De komende maanden kan de muziekliefhebber zich overgeven aan diverse podia met daarop diverse muziekstijlen. Aanstaande zaterdag bijvoorbeeld, op het festival De Beschaving in Utrecht, worden populaire popacts als Babyshambles, Kate Nash, Mogwai en I am Kloot gecombineerd met de snelle grappen van Dolf Jansen en de ontblote borsten van Grande Burlesque a gogo. Het ZXZW festival in Tilburg (14 t/m 21 sept) brengt een nog eigenzinniger mix: beeldende kunst en moderne dans gaan er samen met black metal en freak jazz. En met het Sun Ra Orchestra, niet te vergeten. In eigenzinnigheid doet het Haagse Today’s Art festival (25 en 26 sept) daar niet voor onder. Naast muzikanten en dj’s zal op het Centraal Station in Den Haag een concert van treinen en fietsbellen worden gebracht.

Aan de herdenkingsdiensten voor twintig jaar house komt vooralsnog ook geen einde. Op het festival Valtifest bijvoorbeeld, op 6 september op de NDSM-werf in Amsterdam, wordt twee decennia acid-house gevierd met afgevaardigden van de beroemde club Hacienda uit Manchester. Op Valtifest is ook het betere Nederlandse hiphop- en dancewerk van dit moment te horen, met The Opposites, de Jeugd van Tegenwoordig, Kraak en Smaak en Typhoon. De danceliefhebber kan gewoontegetrouw terecht op het Amsterdam Dance Event (22 tot 26 oktober).

In de concertzalen veel optredens van bands die ook op Lowlands te zien waren. Zo treedt de Zweedse zangeres Lykke Li op 24 september op, brengen The Roots hun hiphoppolonaise nog een keer op 9 december en speelt de melodieuze rockband dEUS, begin december drie avonden in Paradiso in Amsterdam.

Wie wil weten waar soulartiesten als Jamie Lidell (20 nov in Nijmegen) en Alicia Keys (27 okt in Ahoy) hun inspiratie vandaan halen, moet naar optredens van Stevie Wonder (14 en 15 sept in Ahoy) en Al Green (31 okt in Paradiso). Komend seizoen brengt meer grote sterren en oudgedienden: op 2 september staat Madonna in de Amsterdamse ArenA; op 21 september doet Snoop Dogg Amsterdam en diens coffeeshops aan; op 2 en 3 oktober speelt Coldplay in Ahoy.

Bijzondere aandacht gaat uit naar Rotterdams nieuwe poppodium WATT, waarmee de stad voor het eerst sinds lange tijd weer een heus centrum voor popmuziek heeft. Op 2 september openen Iggy Pop & The Stooges daar de deuren. Rotterdam rules?

    • Yaël Vinckx