Politie in Thailand slaags met bezetters

De Thaise politie heeft vandaag tevergeefs getracht negen demonstrantenleiders te arresteren die met duizenden medestanders het terrein rond het regeringsgebouw in de hoofdstad Bangkok bezet houden. Sinds dinsdag probeert de beweging Volksalliantie voor Democratie (PAD) met de bezetting de regering van premier Samak Sundaravej tot aftreden te dwingen. De demonstranten weigeren gehoor te geven aan een ontruimingsbevel van de rechter.

De PAD, die vooral de stedelijke middenklasse vertegenwoordigt, verdenkt Samak ervan een marionet te zijn van oud-premier Thaksin, die twee jaar geleden door een militaire staatsgreep werd verdreven. Aan de staatsgreep waren massale, door de PAD geleide protesten voorafgegaan. De demonstranten beschuldigden de telecommiljardair Thaksin van machtsmisbruik en corruptie. Begin deze maand week de oud-premier uit naar Groot-Brittannië, om een veroordeling door het Hooggerechtshof te ontlopen.

Samak werd eind vorig jaar democratisch gekozen, nadat een door militairen geleide interim-regering een nieuwe grondwet had opgesteld. In een referendum steunde de bevolking die grondwet, waarin is vastgelegd dat het leger mag ingrijpen als het vindt dat de democratie gevaar loopt.

Vannacht raakten agenten slaags met gewapende demonstranten, toen zij probeerden het ontruimingsbevel bij de PAD-leiders af te leveren. Na wat schermutselingen trok de politie zich terug. De negen leiders zijn aangeklaagd voor onder andere hoogverraad en een poging om de regering omver te werpen, maar Samak heeft de politie opgedragen om terughoudend te zijn met geweld. „We proberen de demonstranten over te halen om het terrein te verlaten”, aldus een politiewoordvoerder. PAD-leider Chamlong Srimuang heeft aangekondigd de bezetting vol te zullen houden tot de regering aftreedt.

De protesten lijken zich langzaam uit te breiden. Treinmachinisten staken uit solidariteit met het protest, waardoor een aantal verbindingen is komen stil te liggen. Ook is het vliegveld van de toeristenbestemming Phuket gesloten. (AP, Reuters, AFP)