Poetin: VS wilden strijd in Kaukasus

De Russische premier Vladimir Poetin heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd achter het conflict in de Kaukasus te zitten. Intussen is het Moskou niet gelukt steun te krijgen van China voor zijn erkenning van de Georgische regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië.

Poetin zei gisteren in een interview op de tv-zender CNN dat „het een feit is dat er Amerikaanse staatsburgers in het conflictgebied waren tijdens de vijandigheden”. Eerder deze maand leverden Rusland en Georgië een korte maar hevige strijd om de controle over Zuid-Ossetië en Abchazië, twee afvallige Georgische regio’s.

Poetin stelde dat de Amerikanen handelden „in opdracht van hun leiders”. „Iemand in Washington” zou het het conflict hebben „gecreëerd” om er zijn voordeel mee te doen in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. De beschuldiging lijkt gericht tegen de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, die zich zeer kritisch heeft uitgelaten over Moskou. Het Witte Huis liet weten de aantijgingen van Poetin als „niet rationeel” te beschouwen.

Gisteren kwam het opnieuw tot een botsing tussen Washington en Moskou in de VN-Veiligheidsraad. Na hernieuwde kritiek van de VS op het Russische ingrijpen in de Kaukasus viel de Russische ambassadeur bij de VN zijn Amerikaanse collega aan over de door Amerika geleide inval in Irak in 2003. De Veiligheidsraad weigerde vertegenwoordigers van Zuid-Ossetië en Abchazië te horen. Deze twee regio’s werden eerder deze week door Rusland erkend als onafhankelijke staten.

De Russische erkenning heeft nog geen navolging gekregen, ondanks een oproep van de Russische president Dmitri Medvedev aan de rest van de wereld om het Russische voorbeeld te volgen.

Moskou leed gisteren een gevoelige diplomatieke nederlaag in de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, waarin het samenwerkt met China, Kazachstan, Kirgizië, Oezbekistan en Tadzjikistan. Peking en de Centraal-Aziatische landen weigerden bij een top van de organisatie hun steun uit te spreken voor de Russische erkenning van de afvallige Georgische regio’s. In een slotverklaring betuigt de groep landen „respect” voor het principe van „territoriale integriteit”. China en Centraal-Aziatische staten vrezen dat hun eigen separatistische regio’s het voorbeeld van de Zuid-Osseten en Abchaziërs zullen volgen.

Rusland beschouwt de Shanghai Organisatie als een strategische tegenhanger van de NAVO. (Reuters, AP, AFP)