Pizza Nepolitana

Een beroerd weekje voor dichtgeslibde hooikoortspatiënten die van pizza houden. Achter elkaar vielen producten van hun voetstuk die juist een ongezond mens op de been houden.

Fornix, het bescheiden biotechbedrijf uit de Flevopolder, meldde problemen met de erkenning van zijn anti-irritatiemedicijn Oralgen Graspollen. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen is niet overtuigd van de werkzaamheid van het geneesmiddel dat de beruchte pollenirritatie in droge zomermaanden bij hooikoortspatiënten moet wegnemen. De afwijzing van de registratieaanvraag van Oralgen leidde zelfs tot een winstwaarschuwing van het beursgenoteerde bedrijf. Aanvullend onderzoek om het CBG alsnog te overtuigen kost miljoenen extra. Dat gaat dit jaar al ten koste van de nettowinst. De eerste resultaten worden pas na het volgende pollenseizoen, zomer 2009, verwacht.

Voedingsmiddelenconcern Unilever worstelt eveneens met inspecteurs. De Europese voedselveiligheidsautoriteit EFSA trekt enkele gezondheidsclaims in twijfel die Unilever aan zijn bekende margarine Becel Pro-Activ wil toevoegen. De bewering dat de in de boter verwerkte plantensterolen hart-en vaatziekten voorkomen, ging de EFSA te ver. Unilever moet de claim verzwakken tot ‘kan de kans op hart- en vaatziektes verkleinen’. Dan weet de Becelsmerende hartpatiënt nog niks zeker.

Daarnaast discussieert Unilever met de Europese instelling over de manier waarop Unilever beweert dat Blue Band Idee! door zijn linolzuur en alfa-linoleenzuur éxtra gezond is voor kinderen. In beide disputen is het concern in beroep gegaan.

Grootste schok moeten consumenten, ook de gezonde, gisteravond hebben gekregen bij het zien van Keuringsdienst van Waarde. Dat tv-programma leverde het bewijs dat supermarkten zoals Albert Heijn, veel pizzeria’s en ook McDonald’s nauwelijks gebruik maken van echte kaas in hun pizza’s, lasagne en cheeseburgers. Terwijl je die heerlijkheden toch vooral koopt voor de kaassmaak.

Klanten worden op grote schaal genept door de toevoeging van zogeheten analoogkaas in de kaasmix van dergelijke producent. Deze nepkaas is niet gemaakt van koemelk, maar van palmvetten, zout en zetmeel – en dus veel goedkoper. Een professionele kaasrasper verklaarde dat hij bij pizzeria’s die zijn eigen kaasmixen afnemen zelf nooit een pizza zou bestellen.

„Het is hetzelfde verschil als tussen margarine en boter”, biechtte een producent eerlijk op. Het is niet te hopen dat ze voor die margarine ook nog die omstreden zuren en plantensterolen van Unilever gebruiken.

Philip de Witt Wijnen

    • Philip de Witt Wijnen