Oneens met jezelf

Bij twijfel hoor je in je hoofd twee stemmen die het niet eens zijn met elkaar. Het is de stem van je angst en lafheid: oh, wat zullen ze wel zeggen? Tegenover de stem van je moed: dit vind ik boeiend en dit hoort bij mij, ja, dit ga ik doen. De twee stemmen kunnen ook zijn de stem van je ongeduld die strijdt met de stem van je beleefdheid. Verstand met emotie, geweten met leugen, vergeven met wraak, goed met kwaad. Het is de stem van je hebzucht die absoluut moet hebben wat die anderen ook hebben, en dramt tegen de stem van je sobere ik die rustig herhaalt dat al dat pakken en graaien je rust, je relatie en dus je leven verpesten.

Je kent de term innerlijke vrede. Bij twijfel heb je last van innerlijke onvrede; het maakt je gek als je weer eens het gaspedaal en de rem tegelijk intrapt. De richtingaanwijzer naar rechts knippert maar de richtingaanwijzer naar links ook. Je onvoorspelbare, chaotische gedrag is voor anderen verwarrend en irritant. Maar ook voor jezelf. Wie ben je nou eigenlijk? Wat wil je nou echt? Je bent besluiteloos omdat je bang bent te falen. Je bent bang hoe mensen over je denken. Je vindt jezelf egoïstisch, dom en lui en daarom heb je een hekel aan jezelf. Kortom, je hebt ruzie met jezelf.

Als je twijfelt, stop dan met piekeren, wees stil en luister. Een goeie regel is: bij twijfel (nog) niks doen, er komt antwoord. Ook de wetenschap zegt het. Hoogleraar sociale psychologie Ap Dijksterhuis beweert: laat bij twijfel belangrijke vragen over aan je onderbewustzijn, enkele dagen later krijg je antwoord. Een nachtje slapen doet vaak wonderen. Volgens hem zijn de beslissingen die iemand neemt na een zorgvuldige, bewuste afweging vaak helemaal niet bevredigend.

Dat onderbewustzijn heet in deze serie teksten: je intuïtie die tegen je praat met een fluisterstem. Het is de stem die jou goed kent, weet wat je echt wilt en wie je echt bent. Als je naar die fluisterstem luistert, naar je ware ik, je ziel, je geweten, je hogere zelf, je God, dan weet je ineens zeker: ja, dit is de goeie beslissing. Een last valt van je schouders. Dan heb je de juiste keuze gemaakt. Twijfel valt weg. Dat is innerlijke vrede.

Televisiemaker François de Waal is op zoek naar no-nonsense spiritualiteit.

    • François de Waal