Océ wil snijden in onderzoek

Printerfabrikant Océ wil honderd van de duizend mensen ontslaan op de afdelingen die zich bezig houden met onderzoek en ontwikkeling. Het gaat om zestig vaste banen en veertig mensen met een tijdelijk contract. In totaal werken er in Venlo bij Océ 2.800 medewerkers. Océ heeft wereldwijd 23.000 medewerkers, waarvan 2.800 in Venlo. In de andere vestigingen verdwijnen ook nog eens 600 banen. Het bedrijf wil 50 miljoen euro besparen na tegenvallende resultaten, vooral in de Verenigde Staten. Zo gaat Océ voor het onderzoek naar nieuwe printers samenwerken met het Japanse Konica Minolta. De ondernemingsraad moet zich nog over de voorgenomen ontslagen buigen. Volgens Ron van Baden van FNV Bondgenoten is er sprake van een „kleine paleisrevolutie” bij Océ: „Tot nu toe bouwde het bedrijf de printers helemaal zelf, maar door onderzoek en ontwikkeling gedeeltelijk uit te besteden, breekt Océ met het verleden.” (NRC)