NRCBOEKEN.NL

Deze rubriek, een verzameling van boekennieuws en rubrieken, werkt samen met Dirk Leymans website papierenman.blogspot.com.

De werkkamer van Atte Jongstra Foto Roelof de Vries
De werkkamer van Atte Jongstra Foto Roelof de Vries Vries, Roelof de

Bunker Hill stopt er na tien jaar mee

Het literair tijdschrift Bunker Hill, dat zich voornamelijk richtte op jong Nederlands talent en buitenlandse literatuur, houdt binnenkort op te bestaan. Het dubbelnummer 43/44 wordt de laatste aflevering, liet de redactie in een brief weten aan de (schaarse) abonnees. De reden van de opheffing werd niet in de brief vermeld. In juli verscheen nog een jubileumnummer van Bunker Hill, dat wordt uitgegeven door Thomas Rap en in 1997 werd opgericht. Het slotnummer zal gaan over pulpfictie en wordt gepresenteerd op een speciale afscheidsavond in het Amsterdamse Perdu. Tot de redactie behoorden onder meer Bezige Bij-redacteur en dichter Alfred Schaffer, journalist Dirk Jan Arensman, auteur Vincent Overeem en dichter Victor Schiferli. Het blad zou, volgens Schiferli, nog maar 120 abonnees hebben geteld. (DL)

Schrijvers Dros en Tokarczuk naar NIAS

Nico Dros en Olga Tokarczuk zijn de schrijvers die het komende jaar als Writers in residence in het Wassenaarse NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and and Social Sciences) mogen verblijven. Dit heeft het instituut samen met het Fonds voor de Letteren bekend gemaakt. Romanschrijver en essayist Dros (1956) zal in het NIAS werken aan een historische roman over de opstand van Georgiërs op Texel in april en mei 1945. De roman zal verschijnen bij Van Oorschot. De Poolse schrijfster Tokarczuk (1962) publiceerde tot op heden vijf romans en een reeks korte verhalen waarvoor zij verschillende literaire prijzen ontving. Haar werk wordt in vertaling uitgegeven door De Geus. Nieuw is dat het NIAS dit jaar ook een vertaler een plek aanbiedt. De Pool Karol Lesman (1951) gaat zijn tijd gebruiken om Traktat o luskaniu fasoli /Traktaat over het doppen van bonen van de Poolse schrijver Wieslaw Mysliwski te vertalen. (SK)

Jongstra keert de blik naar binnen

„Volgens mij komt het doordat ik de vijftig ben gepasseerd”, aldus Atte Jongstra in een nieuwe aflevering van de serie Zie de schrijvers werken op nrcboeken.nl. Voor het eerst heeft hij een autobiografisch boek geschreven: Klinkende Ikken. Bekentenissen van een zelfontwijker, dat in november bij De Arbeiderspers verschijnt. Jongstra zegt over het ontstaan ervan: „Ik kreeg een midlifecrisis, dus ik ging me afvragen of ik het wel goed had gedaan in mijn leven [...]. Op een gegeven moment was het alsof ik een iets te ruime wollen muts tot over mijn wenkbrauwen voelde zakken, zo’n depressiemuts. Voor het eerst had ik de behoefte om dingen te bekennen.”

Jongstra vertelt ook over het exemplaar van de Privé dat in zijn werkkamer naast een traktaat van Augustinus ligt, waarin „prachtige foto’s van het huwelijk van Frans Bauer” staan en over zijn liefde voor kennis in de marge: „Wie weet nou nog dat Hitler achter was met de betaling van zijn contributie voor de herdershondenvereniging? Ik vind dat belangrijk.” (RK)

Catherine Millet ontdekt de jaloezie

De terugkeer van Catherine Millet is op voorhand het hoogtepunt van de Franse rentrée littéraire, de jaarlijkse vloedgolf aan nieuwe romans. In 2001 maakte de hoofdredactrice van het tijdschrift voor beeldende kunst Art Press grote ophef met La Vie Sexuelle de Catherine M. Daarin bracht ze op klinische en gedetailleerde wijze verslag uit van deelneming aan een haast oneindige sliert orgieën. Nu komt Millet na zeven jaar met Jour de souffrance, over de jaloezie die ze ondervindt wanneer echtgenoot Jacques Henric haar voor de zoveelste keer ontrouw is. Ondanks dat het koppel ooit afsprak elkaar de volstrekte seksuele vrijheid te gunnen, lijdt Millet onder Henrics escapades. Uitgever Flammarion heeft 100.000 exemplaren gedrukt, waarmee Millet in de rentrée enkel Amélie Nothomb voor moet laten, wiens zeventiende roman Le fait du prince in 200.000 exemplaren wordt gedrukt. (DL)

TIJDSCHRIFTDe Brakke Hond zomer 2008-08-27

Hugo Claus was de grootste. Romancier Joris Note hoorde het afgelopen half jaar uit duizenden kelen tegelijk, maar helaas werd er volgens hem amper bij verteld waarom Claus zo groot was. Note in de laatste De Brakke Hond: ‘Om die benaming [van groot schrijver] aan het opiniedom te onttrekken is er werk nodig. Denken. Literaire kritiek die boven reclame uitstijgt.’

Note wijt de als literaire journalistiek vermomde aanprijzingen van in dit geval Claus aan een ‘post-ideologische consensus van na het communisme’, die van ons allemaal ‘vrije en blije moderne kapitalistische mensen [...] zonder geloof van welk slag ook’, die niets meer zien in al die ‘oude tegenstellingen en conflicten’. ‘In zekere zin, en hoe paradoxaal, ik durf het bijna niet op te schrijven, is dit intellectuele klimaat (van nu) verstikkender dan de bekrompenheid van weleer.’ (SK)

NIEUWSLEZENDemocratische Conventie

De democratische conventie als een dagenlange show die de peilingen moet doen kantelen, dat was veertig jaar geleden wel anders. In 1968 was de Democratische conventie een slagveld van stromingen binnen de partij. In Chicago kwamen niet alleen de democraten bijeen, maar verzamelde zich ook de Youth International Party (de Yippies). Het liep uit op een veldslag tussen betogers en politie. Tom McGowen plaatste de gebeurtenissen binnen de historische context van de oorlog in Vietnam in The 1968 Democratic Convention (Children’s Press, 2003) en Frank Kusch interviewde voor Battleground Chicago: The Police and the 1968 Democratic National Convention (University of Chicago Press, 2004) tachtig agenten. Hoe de Yippies er zelf tegenover stonden en hoe deze bijeenkomst fataal werd voor de beweging is te lezen in een biografie over de voorman van de Yippies, Abbie Hoffman. American rebel (Rutgers University Press) door Marty Jezer. ‘De yippies hadden onderling over alles gebekvecht, tot en met de keuze van het varken dat hun alternatieve presidentskandidaat moest worden. Het zachtaardige varkentje dat Abbie had uitgekozen was niet ‘politically correct’ genoeg,’ schreef Sjoerd de Jong (Boeken 06.02.03). De autoriteiten zagen het aankomen, en de partij was dan ook van plan om de conventie te verplaatsen van Chicago naar Miami, waar de Republikeinen ook al vergaderd hadden. Maar dat stond de stijfkoppige burgemeester Richard Daley niet toe, met als gevolg demonstraties die geschiedenis zouden worden.(TJ)

WEEKSITEThe Philip Roth Society

Zou de Philip Roth Society opgericht zijn uit onvrede over het uitblijven van de Nobelprijs voor de Amerikaanse schrijver? De verkoop van zijn boeken loopt niet bepaald stroef, maar toch is de organisatie onder andere opgericht ‘om de waardering voor het werk van Philip Roth te vergroten’. Een lidmaatschap van de club is niet noodzakelijk om de vele interviews met Roth op de Society-site te bekijken (onder het kopje ‘Resources’). (SK)

Mmv Toef Jaeger, Reinier Kist, Sebastiaan Kort en Dirk Leyman,

Dagelijks verschijnen nieuwe berichten op nrcboeken.nl

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Karol Lesman

Anders dan beweerd werd in de rubriek Nrcboeken.nl (Boeken, 29 augustus, pagina 4) is de vertaler Karol Lesman geen Pool, maar een Nederlander.

    • Reinier Kist
    • Sebastiaan Kort
    • Dirk Leyman