Musical

Di-Rect speelt ‘Tommy’

De danig verouderde diva boven aan de trap, haar craquelé weggeschminkt, maar haar Hollywood-glorie allang voorbij – een onvergetelijk beeld uit de film Sunset Boulevard dat effectief wordt gereconstrueerd in de gelijknamige musical van Andrew Lloyd Webber, de musicalmaker met de grootste kassuccessen ter wereld. De eerste Nederlandse versie staat komend seizoen in de grootste theaters van het land, met de musicalvedettes Pia Douwes en Simone Kleinsma beurtelings in de hoofdrol. Antonie Kamerling speelt de jonge schrijver die zich vergeefs tracht los te maken uit de klauwen van de oude ster.

Ook van Lloyd Webber, en eveneens voor het eerst in Nederland, is zijn jeugdwerk Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat, een bonte bijbelvertelling die in ‘s mans oeuvre vooraf ging aan Jesus Christ Superstar. De hoofdrolspeler wordt de komende weken gekozen in de tv-auditieshow Op zoek naar Joseph.

Van volstrekt eigen, dus Nederlandse makelij zijn twee musicals op basis van zeer verschillende literaire klassiekers: Jan Wolkers’ roman Brandende liefde, met Daniël Boissevain, Loes Haverkort en musicaldebutante Catherine ten Bruggencate, en het onverwoestbare Herman Heijermans-drama Op hoop van zegen met Ellen Pieters als Kniertje en Ben Cramer als de boze reder Bos.

Verder wordt dit een seizoen met veel terugkerende publieksfavorieten. Anatevka opnieuw met Henk Poort en Piaf weer met Liesbeth List, Cabaret ditmaal met Sven Ratzke en Ellen Evers, De Man van La Mancha nu met Peter Faber en Marjolein Teepen, en The Sound of Music met Wieneke Remmers en Rein Kolpa. Nieuw voor Nederland zijn de popdansshows Footloose en High School Musical die alle twee pas volgend voorjaar op tournee gaan.

Twee producties vallen bij voorbaat op door originaliteit, al was het maar vanwege een veel kleiner formaat dan gebruikelijk is. De fameuze rockmusical Tommy, waarmee The Who in 1969 furore maakte, wordt heropgevoerd door de Haagse popgroep Di-Rect. De nummers klinken straks in een Nederlandse versie van meestervertaler Jan Rot. Voorbeeld: Pinball Wizard wordt Koning Flipper. En voorts hopen Birgit Schuurman en Jim de Groot te bewijzen dat zelfs twee personen genoeg kunnen zijn voor een musical. Zij spelen de enige rollen in Vijf jaar met jou, de Nederlandse bewerking van een Amerikaans cultsucces dat terugkijkt op de relatieperikelen van een vijf jaar getrouwd stel.

    • Henk van Gelder