LTO wil snel duurzame energie

Tuinders gaan ten onder omdat de overheid beloften over verduurzaming van de energievoorziening niet nakomt. Dat zegt Nico van Ruiten, voorzitter van de landelijke organisatie van tuinders, LTO Glaskracht.

Tuinders proberen hun hoge energiekosten te drukken door de verwarming van hun kassen te combineren met elektriciteitsopwekking in centrales met zogeheten warmtekrachtkoppeling. Vrijkomende elektriciteit leveren ze dan aan het algemene net. Deze combinatie van verwarming en energieopwekking, waarbij bovendien de CO2-uitstoot wordt opgenomen door de planten in de kas, is volgens LTO 35 procent efficiënter dan traditionele centrales.

Netbeheerders treuzelen met het aansluiten van nieuwe tuinders op de regionale netten, zegt Van Ruiten. Momenteel leveren tuinders al 2.500 megaWatt, maar dat zou binnen een jaar 4.000 mW kunnen zijn. Het ministerie van Economische Zaken moet druk uitoefenen op de regionale beheerders, meent hij, zodat ze zo snel mogelijk worden aangesloten.

„Wij verwachten voor de korte-termijnproblemen van de tuinders binnen twee à drie weken een oplossing te hebben”, zegt een woordvoerder van Economische Zaken, die echter noch het probleem, noch de op handen zijnde oplossing kan definiëren. Voor de lange termijn wordt gewerkt aan een wetswijziging die de problemen zou moeten oplossen.