Loze kreten, intense muziek van The Game

cd hiphop The Game:L.A.X. ****-
cd hiphop The Game:L.A.X. ****-

cd hiphop

The Game:L.A.X.

Met al zijn verwijzingen naar andere rappers, klinkt The Game na twee succesvolle albums nog steeds als de hiphopfan die per ongeluk zelf ster is geworden. Dat is lief wanneer hij Kanye West vertelt dat hij na het overlijden van diens moeder wel de moeder van The Game mag delen. En creatief wanneer hij in Never Can Say Goodbye de laatste dagen van hiphopmartelaren The Notorious B.I.G., 2Pac en Eazy-E beschrijft in een door hen geïnspireerde rapstijl.

Maar veel vaker is het een litanie van loze kreten. The Game lijkt bang te zijn voor inhoud. In de single My Life toont hij een glimp van zijn ziel („I needed my father but he needed a needle”) en vervolgt dan met de uit de lucht vallende vraag „Why did John Lennon leave The Beatles?” Al die lukrake verwijzingen naar popcultuur werken op de zenuwen. Maar The Game blijft een rapper met een briljante stem en een fijne, intense manier van rappen. Het klinkt weer als een klok op deze cd: van ontspannen r&b met soepel tokkelende gitaartjes tot pittiger hiphopbeats met creatief gebruikte samples, strakke drums en stotterende synthesizers. Het is heerlijke hiphopmuziek, zolang je maar niet te aandachtig naar de teksten luistert.

    • Saul van Stapele