Leger VS leverde buitenlandse strijders in het geheim uit

Het Amerikaanse leger heeft de afgelopen jaren in het geheim meer dan tweehonderd gevangenen uit Irak en enkele uit Afghanistan uitgeleverd aan geheime diensten in Saoedi-Arabië, Egypte en andere landen waar de gevangenen oorspronkelijk vandaan kwamen.

Volgens The New York Times, die dit meldt na gesprekken met betrokken militairen en mensen van veiligheidsdiensten en het ministerie van Buitenlandse Zaken, is het programma vergelijkbaar met de omstreden CIA-vluchten. Daarbij leverde de Amerikaanse geheime dienst gevangenen uit aan landen die hardere ondervragingsmethoden en marteling niet schuwen.

De krant schrijft dat het programma van het leger vooral bedoeld was om de druk te verminderen op Guantánamo Bay, de Amerikaanse marinebasis op Cuba waar strijders van Al-Qaeda en de Talibaan worden vastgehouden, en op de ondervragers daar.

De gevangenen worden uitgeleverd op voorwaarde dat ze niet worden vrijgelaten. Ook stelt het leger als eis dat de gevangenen niet worden gemarteld.

Er is volgens The New York Times wel een belangrijk verschil met het CIA-programma. Zo hebben gevangenen het recht om de uitlevering af te wijzen. Ook kunnen functionarissen van het Rode Kruis voorafgaand aan de uitlevering met de gevangenen praten.

Volgens de krant werden de gevangenen na hun arrestatie enkele weken vastgehouden zonder dat dit aan het Rode Kruis werd gemeld. In die tijd werden ze door leden van de betrokken buitenlandse geheime diensten ondervraagd. Dat zou zijn gebeurd omdat die diensten meer kennis hebben van de taal en de culturele achtergrond van de gevangenen.

In totaal zouden 214 buitenlandse strijders uit Irak en 2 uit Afghanistan zijn uitgeleverd. Er zouden nu nog 170 buitenlandse strijders vastzitten, uit Egypte, Syrië, Jordanië, Jemen, Saoedi-Arabië en Libië.

Mensenrechtenorganisaties als Human Rights Watch hebben kritiek op de uitlevering. Omdat er geen enkele controle is over hoe de gevangenen worden behandeld. Saoedi-Arabië laat bijvoorbeeld het Rode Kruis niet toe in gevangenissen van zijn geheime dienst.