Knus met ambitie

Morgen vindt in Utrecht het festival ‘De Beschaving’ plaats.

In 2003 kwamen 1.500 bezoekers, dit jaar worden tussen zes- en tienduizend mensen verwacht.

De Britse band Oi Va Voi, een van de acts morgen op het Utrechtse festival De Beschaving.

Lowlands te nat, te druk en te duur? Kamperen vies? 55.000 mensen beangstigend? Er is een alternatief: festival de Beschaving.

Morgen wordt het in Utrecht voor de zesde keer georganiseerd, maar voor het eerst in samenwerking met boekingskantoor The Alternative. En dat is terug te zien in de line-up. Veel van de geprogrammeerde bands komen uit eigen stal: van I AM KLOOT en Kaizers Orchestra tot The Cribs en Mogwai. Daarmee is het festivalprogramma volgens Willem Venema, oprichter van The Alternative, wat minder doorsnee dan in vorige Beschaving-jaren. „Geen hapklare brokken meer of hitparademuziek. We wilden een avontuurlijker programma, daarom staat Babyshambles er morgen bijvoorbeeld ook. Als ze komen opdagen natuurlijk.”

Ook anders dit jaar is de locatie: niet binnen de Utrechtse bebouwde kom maar op een ruimer, braakliggend terrein rondom Vredenburg Leidsche Rijn.

Heeft het festival – dat zich graag knus en gezellig noemt – dan toch de ambitie om te groeien?

„Dat zal moeten, wil je rond kunnen komen”, zegt Willem Venema. Al denken ze daarbij niet aan Lowlandsaantallen (55.000 bezoekers vorige maand). Dit jaar zullen naar verwachting tussen de zes- en tienduizend mensen op het festival in Utrecht afkomen. Heel wat meer dan de vijftienhonderd die de eerste editie in 2003 aandeden. Net als de prijs van een kaartje trouwens, nu 47 euro, ook die is flink toegenomen.

Hoe zit het dan met het oorspronkelijke idealistische uitgangspunt? De Beschaving moest toch een tegenhanger zijn van de massale en dure evenementen als Pinkpop en Lowlands?

André Baars, festivalbaas sinds de eerste editie, begrijpt dat de nieuwe koers vragen oproept. Veel oude waarden – „gratis toiletten, betaalbaar eten en geen chagrijnige security” – zullen ze met man en macht blijven verdedigen, werpt hij tegen, maar ook bij stichting De Beschaving is er de wens tot professionaliseren. Bovendien; wil je overeind blijven, dan is het noodzakelijk om meer bezoekers te trekken, legt hij uit. Dat vraagt weer om een aantrekkelijker en internationaler muziekprogramma en drijft de kosten van de toegangskaarten op.

Desondanks blijft de bedoeling van het festival overeind: een dag de ultieme beschaving vormen, aldus Baars. „Leuk, vrolijk en lief”, noemt hij het. Ideaal dus, voor wie Lowlands inderdaad teveel is.

En wat die avontuurlijke line-up betreft: zo obscuur is het programma nou ook weer niet. Er valt nog best het een en ander mee te zingen morgen, met Kate Nash bijvoorbeeld, of Pete Philly & Perquisite en anders wel met GEM.

    • Lineke Nieber