Klassieke muziek

Riccardo Chailly. Foto Bloomberg This is a handout photo of Riccardo Chailly taken on April 4, 2005. Chailly is the man Leipzig has been waiting for. After conducting Amsterdam's elite Royal Concertgebouw Orchestra since 1986, he was expected to opt for something more glamorous yet this season he has taken the helm of both Leipzig's Gewandhaus Orchestra and the city's opera house. Photographer: Gert Mothes/Gewandhaus via Bloomberg News
Riccardo Chailly. Foto Bloomberg This is a handout photo of Riccardo Chailly taken on April 4, 2005. Chailly is the man Leipzig has been waiting for. After conducting Amsterdam's elite Royal Concertgebouw Orchestra since 1986, he was expected to opt for something more glamorous yet this season he has taken the helm of both Leipzig's Gewandhaus Orchestra and the city's opera house. Photographer: Gert Mothes/Gewandhaus via Bloomberg News BLOOMBERG NEWS

Geen Matthäus Passion en geen Mahler. Het Koninklijk Concertgebouworkest, de absolute top van het gevestigde Nederlandse muziekleven, lijkt in het volgende seizoen de wereldberoemde tradities af te schaffen. Mahler is in Amsterdam echter allerminst definitief uit het zicht. De herdenking van de honderdste sterfdag van de componist in 2011 zal zelfs een nieuw Mahler Feest van het Concertgebouworkest opleveren.

Maar dat het Concertgebouworkest in 2009 voor het eerst sinds 1899 geen passie van Bach zal uitvoeren is een opmerkelijk signaal. Binnen de oude passietraditie wordt gezocht naar avontuur. En zo klinkt op Palmzondag 2009 de St. Johns Passion van de Engelse componist James MacMillan, die dit jaar in Londen in wereldpremière ging. Het Concertgebouworkest wil de passietraditie niet zó dichttimmeren dat het er elk jaar hetzelfde uitziet. Op Palmzondag 2010 klinkt wel weer Bach, maar daarna kan er af en toe – op weg naar het einde der tijden – best eens een passie van een andere componist klinken.

Vernieuwing en avontuur zijn al jaren slagwoorden van de Nederlandse kunstpolitiek, die aan de symfonieorkesten goeddeels voorbij lijken gegaan. Maar er wordt wel geprobeerd om vergrijzing van het publiek tegen te gaan. Het Concertgebouw doet ook het komende seizoen veel aan educatie. In Rotterdam wil het project Music Matters ieder Rotterdams kind een instrument in handen geven.

Operagezelschappen bereiken nieuw publiek met het vertonen van video-opnamen van voorstellingen in bioscopen. Zo kan men in Amsterdam, maar ook in Ede de Metropolitan Opera in New York volgen. In het komende seizoen zijn ook vier voorstellingen van de Nederlandse Opera in tal van bioscopen mee te beleven.

Opmerkelijke operavoorstellingen: de wereldpremière van Adam in ballingschap naar Vondel van componist Rob Zuidam. En bij Opera Zuid: La fille du régiment van Donizetti. Ooit zong Luciano Pavarotti in die opera de negen hoge C’s – sindsdien was hij wereldberoemd. Bij Opera Zuid gaat de Amerikaan Todd Wilander proberen ze allemaal te halen.

Opmerkelijkste concerten: Riccardo Chailly is voor het eerst sinds 2004 terug in Nederland en geeft concerten met zijn Gewandhausorchester in Rotterdam en Amsterdam.

    • Kasper Jansen