Joehoe, Osama

De Amsterdamse Kriterion-bioscoop was in Nederland de eerste waar de uit Amerika overgewaaide stiekeme voorpremière, de sneak preview, ruim vijftien jaar geleden zijn intrede deed.

Dus geen wonder dat Kriterion ook weer de eerste is met een nieuw fenomeen: de sneak review van de sneak preview. En ze doen dat op de site van het door vrijwilligers draaiende gehouden ondergrond.tv in de vorm van een televisieprogrammaatje waarin ze bezoekers aan de sneak, altijd op dinsdagavond, om hun mening vragen.

Deze week ging dat over Where in the World is Osama Bin Laden?, een film van kamikazedocumentairemaker Morgan Spurlock die zich voor Supersize Me veertig dagen met hamburgers volvrat om te bewijzen dat McDonalds slecht voor je is.

Het ADHD-neefje van Michael Moore gaat in zijn nieuwste film op zoek naar Osama Bin Laden. „Joehoe, Osama”, joelt hij bij de ingang van een Afghaanse grot.

„Schattig. Redelijk slecht. Leuk. Wel een beetje naïef.” Dat zijn zo de eerste reacties van de bezoekers aan de sneak in het tv-programma.

Het onthullendste van het drie minuten durende filmpje is dat de bezoekers niet allemaal in de gaten lijken te hebben dat Morgan Spurlock geen echte documentaires maakt, maar meer een soort Jackass-journalistiek bedrijft. Hij wil entertainen, niet informeren.

„Waar is OBL?” vraagt de interviewer tot slot. Een bezoeker heeft het wel begrepen: „Eigenlijk is het net zoals met de documentaire die we net gezien hebben. Het heeft geen zin om dat aan mensen op straat te vragen.”

www.ondergrond.tv/de_ondergrond/sneak_review/

    • Dana Linssen