Jobs, de man die witte telefoons hip maakte

Apple-topman Jobs zal worden herdacht als de man in de zwarte coltrui die witte telefoons hip maakte en de eerste gebruiksvriendelijke computer op de markt bracht. Althans door persbureau Bloomberg dat hem woensdagavond per abuis even had doodverklaard.

Bloomberg trok het „op ondoordachte wijze gepubliceerde, onvolledige verhaal” snel terug, maar de tekst werd door internetgebruikers opgeslagen en is eenvoudig terug te vinden. Zo kan Jobs over zichzelf lezen dat hij consumenten ervan overtuigde dat muziek digitaal binnengehaald en bewaard kan worden.

Het persbureau publiceerde ook een lijst met bekenden van Jobs die direct na diens overlijden kunnen worden gebeld voor een reactie: Al Gore, lid van de raad van bestuur van Apple, Bill Gates („Microsoft was een van de eerste ontwikkelaars van Mac-software”), Eric Schmidt, bestuursvoorzitter van Google.

Dat Jobs’ dood werd aangekondigd, is precair omdat hij alvleesklierkanker heeft gehad en dit maanden geheimhield. Dat kwam hem op kritiek van aandeelhouders te staan, omdat zijn gezondheid invloed heeft op de resultaten van Apple. Bloomberg publiceerde het bericht na het sluiten van de beurs; het had dus geen invloed op de koers van Apple.

Lees de necrologie via nrc.nl/economie