Jazz

Herbie Hancock Foto Andreas Terlaak Herbie Hancock op North Sea Jazz 2008. Foto: Andreas Terlaak Terlaak, Andreas

Het water staat de jazz met enige regelmaat aan de lippen. Weinig bands en jazzcollectieven zien hun subsidieaanvragen gehonoreerd en onder musici leeft het gevoel dat het per jaar bergafwaarts gaat met het aantal jazzclubs. Een klein geluk is de toename van de speelmogelijkheden op het groeiende aantal gratis jazzfestivals in het land.

Creatief gezien dooft het vuur gelukkig niet. Een van de meest veelbelovende jonge saxofonisten gaat zich dit jaar duidelijk profileren. Joris Roelofs (24) speelde jaren in het Jazz Orchestra Of The Concertgebouw en het Vienna Art Orchestra. In oktober verschijnt zijn debuut-cd Introducing Joris Roelofs, waarop hij zich hopelijk van zijn meest lyrische kant laat horen (17 okt Bimhuis, Amsterdam).

Komend seizoen viert het Dutch Jazz Orchestra zijn 25-jarig bestaan met een theatertournee. Het is de meest opvallende serie van de in totaal 135 jazzconcerten (o.a. Ack van Rooyen en Ploctones) in de theaters, gebracht door de Stichting Jazzimpuls.

Na het Jazz International Festival (26 t/m 28 sept De Doelen) blijft Rotterdam nog een tijd jazzstad met een veelbelovende oktoberprogrammering in Theater Lantaren/Venster. Naast basreus Dave Holland met zijn kwintet en de bands van powersaxofonisten Joshua Redman en James Carter is het uitkijken naar pianist Herbie Hancock, die altijd een pionier is gebleven (21 en 22 okt Concertgebouw, 23 okt Oosterpoort).

Een historische jazzverbroedering is het concert dat pianist Chick Corea geeft met gitarist John McLaughlin. Beiden maakten deel uit van de legendarische Bitches Brew-sessies waarmee trompettist Miles Davis in 1969 zijn door rock beïnvloede statement in de elektrische jazz maakte. In hun Five Peace band (met Christian McBride, Kenny Garrett en Vinnie Colaiuta) pakken ze, hopelijk explosief, samen de draad weer op (3 nov, World Forum Theater Den Haag).

Dat ze ambitieus zijn bij TryTone is meer dan duidelijk. Het Amsterdamse muzikantencollectief organiseert wekelijkse laboratorium-achtige concerten in Zaal 100 en brengt met ijzeren regelmaat cd’s uit. Ook het European TryTone Festival staat als een huis. Het tienjarige jubileum is gewijd aan aangesloten bands die in het heden of verleden bij TryTone cd’s uitbrachten zoals Zapp String Quartet, Tetzepi, Agog en Bite the Gnatze (17 t/m 20 sept).

    • Amanda Kuyper