Investeerder uit Eindhovens energiebedrijf

De Australische investeerder Macquarie verbreekt alle banden met de Brabantse energienetwerken van Obragas en NRE. De buitenlandse commissarissen bij NRE, het eerste Nederlandse energiebedrijf dat zich opsplitste in een netwerkbedrijf en een handelsbedrijf, treden af.

De investeerder zag zich na drie jaar van moeizame samenwerking gedwongen afscheid te nemen van de energiebedrijven. Macquarie werd geconfronteerd met gewijzigde regels voor buitenlandse investeerders in de energiesector die participatie niet langer mogelijk maakten.

NRE was het eerste bedrijf in Nederland dat vooruitliep op de verplichte splitsing van energiebedrijven in een netwerk- en een handelsbedrijf. NRE verkocht de handelspoot in 2005 aan het Duitse E.On, waarbij het plan was dat de buitenlandse investeerder een belang van 49 procent zou nemen in het netwerkbedrijf. Dat laatste is nooit gebeurd, voornamelijk door politieke koerswijzigingen.

Minister Van der Hoeven (Economische Zaken, CDA) besloot vorig jaar dat commerciële partijen geen aandeelhouder mogen zijn in netwerkbedrijven in tegenstelling tot de maximale 49 procent die haar voorganger Brinkhorst (D66) voorstond. Een leningsconstructie die betrokkenen bij NRE en Obragas bedachten om samenwerking te verankeren, stuitte op steeds meer weerstand, mede door het hoge rentetarief en tegenvallende inkomsten bij de betrokken bedrijven.

De gemeente Eindhoven neemt nu een lening van 53 mln euro van de Australiërs aan Obragas over. Eindhoven is volledig eigenaar van Obragas en bezit 73 procent van NRE. De gemeente wil beide netwerkbedrijven fuseren. De gemeente hoopt dat die fusie van netwerkbedrijven makkelijker te realiseren is zonder de investeringsmaatschappij.

Volgens wethouder Hans-Martin Don (Financiën, SP) kan de gemeente Eindhoven de lening makkelijk betalen, mede doordat de gemeente in het verleden veel geld heeft gekregen uit de energiebedrijven. „Wij hebben 100 miljoen op de plank liggen”, stelt Don.