Internet Weblog van de dag

Printout seismograaf A computer monitor shows seismic activity at the California Institute of Technology (CalTech) Tuesday, July 29, 2008, in Pasadena, Calif. A strong earthquake shook Southern California causing buildings to sway and triggering some precautionary evacuations. The jolt was felt from Los Angeles to San Diego, and slightly in Las Vegas. (AP Photo/Nick Ut) Associated Press

Seismografische data. Herbert Blankesteijn schrijft op zijn weblog Techno over de ‘sociale seismograaf’:„Het traditionele instrument om aardbevingen te signaleren is de seismograaf. Deze krijgt concurrentie van particulieren en hun computers op internet. Op twee verschillende manieren kunnen geologen deze verenigen tot een soort collectieve seismograaf.

„Veel laptops hebben een snufje om de harddisk te beschermen. Bij een valpartij zou de lees- en schrijfkop tegen het schijfoppervlak aan kunnen komen, met beschadigingen als gevolg. Wanneer een computer valt, neemt een versnellingsopnemer (accelerometer) dit waar. Nog voordat de grond wordt geraakt gaat de kop snel in de parkeerstand, zodat er niets kapot kan gaan.

„Zo’n accelerometer kan ook bescheidener bewegingen registreren. Onderzoekers van Stanford hebben software geschreven die alle informatie van de accelerometer van een laptop opneemt en doorgeeft aan een server. Nu zeggen de bewegingen van één draagbare computer niets. Maar als het aantal groot genoeg is zal het opvallen wanneer een groot percentage van de deelnemende pc’s tegelijkertijd begint te bewegen of zelfs valt. [...]

Het gedrag van het internettend publiek kan ook seismografische informatie opleveren.”

Lees verder op nrc.nl/techno