IFA 2008: wie maakt de dunste lcd-tv?

7Sharp_Osaka_08_008272_02.jpgDe grote elektronicafabrikanten op gadgetbeurs IFA in Berlijn zingen allemaal hetzelfde liedje: de tv wordt nog veel dunner. Totdat er flinterdun, bewegend schilderij overblijft.

Jarenlang deden tv-fabrikanten een wedstrijdje wie het grootste tv-scherm ter wereld kan maken. Op elektronicabeurs IFA 2008 lijkt de stemming omgeslagen: het heeft weinig zin om consumenten te overtuigen met een televisie van vier meter doorsnede die toch niet door de voordeur kan.

Zo’n enorme muur van licht hoort ook niet bij de trend naar zuiniger, onopvallende schermen die versmelten met hun omgeving. Volgens de fabrikanten op IFA hoeft de wereld niet meer te weten dat je een grote tv hebt: een sierlijke lijst met beeld is voldoende - als een bewegend schilderij uit de Harry Potter-films. Sommige fabrikanten leveren hun scherm compleet met houten lijst en Sharp neemt het begrip schilderij zelfs letterlijk: in een speciale gallery-mode is hun lcd-tv geschikt om er langdurig stilstaand beeld op te vertonen.

sony_oled.jpgMaar de tv moet vooral dunner worden. Vorig jaar maakte Sharp indruk in Berlijn met een prototype van een lcd-tv die minder dan twee centimeter dik was. Dat heeft de concurrentie niet op zich laten zitten. Nog voordat het Sharp-scherm (foto boven is het nieuwe XS1-model) in de winkel stond, bouwde Sony een televisie van minder dan één centimeter dik. Tijdens de Sony-persconferentie wordt de tv in een wolk van rook gepresenteerd: “De Bravia ZX1 meet slechts 9,9 millimeter”, meldt de Sony-topman trots. Het scherm is zo plat doordat led-lampjes het beeld via een spiegel projecteren.  Het gaat hier om een andere techniek dan Sony’s OLED-tv, die nu ook in Europa op de markt is (zie foto links).

Philips laat op de IFA-stand al de volgende stap zien: een tv op basis van led-verlichting, die slechts 8 millimeter dik is. Het gaat om een klein prototype, waar de schroeven nog letterlijk inzitten, maar toch trekt de superplatte tv veel belangstelling. Ter vergelijking: de dunste Philips Essence televisie die in de winkel staat, meet 4,5 centimeter. Giovanni Cennini, onderzoeker bij Philips, is verantwoordelijk voor het prototype. “Mensen hebben het liefst een onzichtbaar tv-toestel, dat hun interieur niet verstoort.”

En wat komt er na een paar millimeter? Samsungs OLED-tv is slechts 3,8 millimeter dik. Sommige futurologen voorspellen flinterdunne televisieschermen die je als behang kunt opplakken - de eerste prototypes van flexibele displays zijn er al. Maar volgens Giovanni Cennini loopt het niet zo’n vaart. “Flexibele displays zijn er meer voor mobiele toepassingen. De tv zal voorlopig wel een paar millimeter dik blijven.”

JVC´s woordvoerder Arthur Hemerik nivelleert het belang van een al te plat scherm. “Zeventig procent van onze klanten hangt de tv toch niet aan de muur, maar zet het ding op een standaard.” Wel wijst hij op het belang van een kleine bezel: de rand die om elke tv zit moet ook zo klein mogelijk zijn. “Dat ziet er prachtig uit en zo hebben niet alleen duurdere merken als Loewe en B&O een design-tv.”

Essence_42PES0001_front_1.jpgMaar voordat de tv echt een kunstwerk is moeten nog wat praktische zaken opgelost worden. Veel consumenten ergeren zich aan de bos kabels waarmee je een moderne televisie aan de thuisbioscoop koppelt. Vandaar dat Philips z’n nieuwe Essence tv’s (foto links) met slechts één gecombineerde kabel voor stroom, audio en video aanstuurt. Sony en Panasonic gaan nog een stapje verder. Zij lossen het probleem van de “Kabelsalat” op door beeld en geluid draadloos naar het scherm te sturen. Eén ding vergeten ze voor het gemak. Ook de draadloze tv vergt nog - heel ouderwets - een stekker in het stopcontact.

Meer nieuwe tv-mode: een hogere beeldverversingsfrequentie van 100 in plaats van 50 Hz is al gebruikelijk. Dat levert in veel gevallen mooiere bewegende plaatjes op. Op IFA presenteren Sony en Samsung allebei “The Worlds First 200 Hz tv”. Op beide stands hangt precies hetzelfde bordje: blijkbaar kunnen er twee de eerste zijn.

    • Marc Hijink