IFA 2008: TomTom toont actuele brandstofprijzen in auto

TT_GOx40_LIVE_UK_Fuel_Prices_I.jpgTomtom introduceert op IFA een nieuw navigatiesysteem dat de autobestuurder ook van brandstofprijzen op de hoogte houdt. Zo zou het mogelijk zijn om op benzine- of dieselkosten te besparen, zegt TomTom.
In Duitsland zijn de brandstofprijzen voorlopig nog niet beschikbaar omdat de database volgens de navigatiefabrikant nog niet goed genoeg is. Tomtom is van de gegevens van brandstofprijzen afhankelijk van een derde partij.

TT_GO_940_LIVE_on_dash_HDT.jpgDe actuele brandstofprijzen maken deel uit van het live-pakket, dat geleverd wordt bij een nieuw TomTom-apparaat, de Go 940 Live. Dit navigatiesysteem  combineert de extra diensten van Tomtom: HD Traffic (gedetailleerde verkeersinformatie  op basis van bewegingen van mobiele bellers), Route IQ (database van ‘slimme’ routes gereden door andere Tomtomgebruikers) en Mapshare (updates van wegen door mede Tomtom-gebruikers). Voor dat dienstenpakket betaalt de gebruiker 9,95 euro per maand, inclusief de prijzen voor datagebruik om alle gegevens naar de Tomtom-gebruiker te versturen via het mobiele netwerk.


HD Traffic is een samenwerkingsverband tussen TomTom en Vodafone. De bewegingen van mobiele bellers worden geanalyseerd en op basis daarvan maakt het systeem voorspellingen over de doorvoersnelheid op de weg - ook op secundaire wegen. Die gegevens worden doorgestuurd naar de TomTom-gebruikers.
HD Traffic is in Nederland al beschikbaar en wordt later dit jaar onder meer in Duitsland en Frankrijk geïntroduceerd. België is in 2009 aan de beurt. De verkeersinformatie  werkt echter niet over de landsgrenzen: met een Nederlandse TomTom heb je in Duitsland geen HD Traffic informatie ter beschikking.  TomTom zegt te streven naar Europese dekking, maar heeft daarvoor nog niet de benodigde afspraken met de netwerkproviders gemaakt.

    • Marc Hijink