Franse laatbloeier verrast de nummer één

Tot gisteren ging de Franse tennisster Julie Coin anoniem door het leven. Maar sinds haar zege op wereldster Ana Ivanovic, in de tweede ronde van de US Open, is zij een heldin.

Julie Coin wint. Foto Reuters Tennis Julie Coin (25) overwoog twee weken geleden om te stoppen maar wint nu van Ana Ivanovic bij US Open Julie Coin of France celebrates beating number one seed Ana Ivanovic of Serbia during their match at the U.S. Open tennis tournament at Flushing Meadows in New York, August 28, 2008. REUTERS/Lucas Jackson (UNITED STATES) REUTERS

De Franse televisie zag gisteren aanvankelijk weinig reden om de partij tussen Julie Coin en Ana Ivanovic op de US Open uit te zenden. De naam Coin zei bijna niemand iets in Frankrijk. En de nummer 188 van de wereld zou ongetwijfeld van de baan worden geveegd door de nummer één. Nee, dan liever een wedstrijd tussen voormalig wereldtopper Amélie Mauresmo en Kaia Kanepi uit Estland.

Zo kon het gebeuren dat de ouders van Coin – een tennisster die tot vorige week nooit een partij op het hoogste niveau speelde – slechts het staartje konden meepikken van de internationale doorbraak van hun dochter. Want pas aan het einde van de derde set, toen Coin drie matchpoints op rij kreeg tegen de Servische, schakelde de Franse televisie over naar het Arthur Ashe stadion.

Niet eerder in het proftennis werd een nummer één zo vroeg uitgeschakeld op de US Open. Van de veertig ranglijstaanvoersters voor Ivanovic, haalden er 36 minimaal de halve finale. Alleen Justine Henin verloor vier jaar geleden in de vierde ronde van Nadia Petrova. En de Amerikaanse Billie Jean King moest in 1973 in de derde ronde opgeven wegens een blessure.

Coin begon goed tegen de tennisster die sinds haar eindoverwinning op Roland Garros een schim van zichzelf is. Met haar harde vlakke slagen liet de Française haar zichtbaar nerveuze tegenstandster alle hoeken van de baan zien. Ze brak Ivanovic in de zevende game en trok de set naar zich toe nadat ze met succes een beroep had gedaan op het elektronische Hawkeye-systeem. Aanvankelijk zag het ernaar uit dat Ivanovic met het winnen van de tweede set orde op zaken had gesteld, maar in de beslissende set regende het wederom onnodige fouten voor de nummer één. Nadat zij in de vijfde game van de derde set drie breekkansen onbenut liet, sloeg Coin toe. Ze brak haar tegenstandster en triomfeerde na één uur en 57 minuten.

Na afloop van haar stunt stelde Coin (25) zich voor aan de pers. „Ik ben een laatbloeier”, zei de tennisster die eerder deze maand nog van de baan werd geslagen door de nummer 423 van de wereld. Omdat het met het proftennis niet wilde vlotten, had ze in 2005 een wiskundestudie afgerond aan de Clemson universiteit in South-Carolina. Ze nam zich twee weken geleden voor te stoppen met tennis als ze eind dit jaar niet de top-100 had bereikt. Voor iemand die in acht jaar tijd 67.000 euro aan prijzengeld bij elkaar had gespeeld, was het tennisbestaan financieel nauwelijks meer op te brengen.

Met het vroegtijdig vertrek van Ivanovic ligt de strijd om de nummer-één-positie weer open. Of Ivanovic over anderhalve week gaat zakken op de wereldranglijst, hangt af van haar directe concurrenten: Jelena Jankovic, Serena Williams, Dinara Safina en Elena Dementieva. De meeste bookmakers zetten hun geld in op Safina, de Russische die zich gisteren met zichtbare haast een weg langs de Italiaanse Roberta Vinci baande:6-4 en 6-3.

    • Danielle Pinedo