Film van de dag

De film Stestí / Something Like Happiness geeft een somber beeld van Tsjechië in postcommunistische tijden. stesti
De film Stestí / Something Like Happiness geeft een somber beeld van Tsjechië in postcommunistische tijden. stesti

Stestí / Something Like Happiness. De Tsjechische regisseur Bohdan Sláma (1967) won in 2002 met Wild Bees op het Rotterdams filmfestival een Tiger Award. In die debuutfilm concentreerde Sláma zich op zijn personages en hun onderlinge verhoudingen in een film die bitterzoete en komische episodes afwisselde. Wat opviel was zijn menselijke mededogen. Dit alles keert terug in Something Like Happiness. Weer is de achterliggende vraag: hoe gaat het met Tsjechië in postcommunistische tijden? Ondanks het kapitalisme niet zo heel goed, blijkt. Het is een puinhoop in het stadje waar de drie vrienden Monika, Tonik en de onstabiele Dasha wonen: her en der staan auto’s met panne geparkeerd en de eens zo fiere fabrieken zijn industriële ruïnes geworden. Gelukkig steunen de vrienden elkaar. Monika en Tonik gaan zelfs voor Dasha’s kinderen zorgen, als ze wordt opgenomen. Ned.2, 0.25-2.00u.André Waardenburg

    • André Waardenburg