Film

Secret Sunshine Scene uit de film Secret Sunshine (2007) Originele titel: Milyang

Harry Potter kunnen we voorlopig vergeten. Die krijgen we niet dit najaar te zien, zoals ons was beloofd, maar pas in de zomer van 2009. Filmstudio Warner Bros. heeft besloten dat er in de zomermaanden meer geld aan deze blockbuster kan worden verdiend dan in de kerstvakantie.

Zou de jonge tovenaar bang zijn voor James Bond? De nieuwe 007-film, Quantum of Solace, komt namelijk begin november in de bioscopen. In de zomer hoeft Harry Potter deel zes (The Halfblood Prince) alleen maar concurrentie te duchten van minder imposante serieproducten als Transformers 2, Night at the Museum 2, Ice Age 3 en The Fast en the Furious 4.

In de categorie films voor het grote publiek kunnen we verder uitzien naar twee Hollywoodproducties met Carice van Houten in een bijrol: Body of Lies van Ridley Scott, met Leonardo DiCaprio en Russell Crowe, en de inmiddels bijna beruchte Valkyrie, over de mislukte aanslag op Hitler, met Tom Cruise als kolonel Von Stauffenberg en Carice van Houten als zijn vrouw.

Interessanter zijn de artistieke films die in aantocht zijn. In oktober gaat Hunger in première van de Britse, in Nederland woonachtige beeldend kunstenaar en regisseur Steve McQueen. De film gaat over de hongerstaking en hongerdood van Bobby Sands, de IRA-activist die in 1981 overleed in de Maze-gevangenis.

Verder kunnen we een paar prachtige Aziatische films verwachten. In september Secret Sunshine van de Koreaan Lee Chang Dong, over een weduwe die in de geboorteplaats van haar man in een web van verleidingen en vijandigheden terechtkomt. In oktober de bijna magische vertelling The Mourning Forest van de Japanse Naomi Kawase. En dan brengt het Filmmuseum de maand erop een klassieker uit India uit: Pather Panchali, het eerste deel van de zogenoemde Apu-trilogie van Satyajit Ray uit 1958.

Twee van de beste films uit de hoofdcompetitie van het filmfestival van Cannes komen ook in november in de Nederlandse bioscopen. Eerst Waltz with Bashir van de Israëliër Ari Folman, een animatiedocumentaire over de bloedbaden in de Palestijnse vluchtelingenkampen van Sabra en Sjatila.

Later die maand volgt de winnaar van de Gouden Palm, Entre les Murs. De film volgt een schooljaar lang een leraar aan een school in Parijs. Dramatisch, maar nooit sensationeel.

    • Bas Blokker