Exotica

Bizango-krijger Foto Tropenmuseum Tropenmuseum

Honderd jaar geleden werd bij het Oostenrijkse dorpje Willendorf een beeldje van een vrouw gevonden dat sindsdien bekend staat als de Venus van Willendorf. 2008 is dus Venus van Willendorf-jaar, dat in Oostenrijk gevierd wordt met het verschijnen van een speciale fles wijn, een postzegel, een boek en een tentoonstelling in het Naturhistorisches Museum in Wenen.

De abstract-expressionistische schilder Jackson Pollock liet zich inspireren het sjamanisme. Vanaf 15 oktober is in het nieuwe museum de Pinacothèque in Parijs Pollock et le chamanisme te zien, met werk van de schilder van de Navajo en andere indianen.

In Berlijn is de westerse kunstenaar onderwerp van een soort antropologisch onderzoek. Op 1 oktober begint de grote manifestatie Kult des Künstlers waarin de kunstenaar als mythische figuur in allerlei culturen wordt belicht. Beelden van Alberto Giacometti worden in het Ägyptisches Museum tentoongesteld. In Frankfurt is een vergelijkbare combinatie te zien: daar toont het Museum der Weltkulturen Ernst Ludwig Kirchner en de kunst van Kameroen. Hetzelfde gebeurt in het groot op nog een tentoonstelling in Berlijn, Kunst uit de tropen(vanaf 12 sept.).

De grote najaarstentoonstelling van het Tropenmuseum in Amsterdam gaat over Vodou, de officiële godsdienst op Haïti. De getoonde voorwerpen komen uit de collectie Lehmann, waarvoor na afloop van de tentoonstelling op Haïti een museum wordt gebouwd. ‘Vodou’ opent op 31 oktober. Dan verschijnt ook het boek van dichteres en vodoupriesteres Maria van Daalen over deze religie. De grote tentoonstellling van het Rijksmuseum voor Volkenkunde in Leiden heet Music in Motion en laat vanaf 10 oktober zien hoe muziek over de wereld reist.

Het Venusjaar wordt opgevolgd door het Darwinjaar. In 2009 is het 200 jaar geleden dat evolutiebioloog Charles Darwin werd geboren. In Londen beginnen de festiviteiten al in november 2008, met een grote tentoonstelling in het Museum of Natural History. In Nederland worden ook veel activiteiten verwacht, onder meer in Naturalis in Leiden en Teylers Museum in Haarlem. Midas Dekkers doet Darwins reis met de Beagle na voor een televisieserie bij de VPRO. De Schirn Kunsthalle in Frankfurt toont de invloed van Darwin op kunstenaars, onder wie Odilon Redon en Max Ernst.

    • Bianca Stigter