Economie van VS groeit boven verwachting

De Amerikaanse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar veel sterker gegroeid dan aanvankelijk was berekend. Dat blijkt uit gisteren gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse ministerie van Handel.

De verrassend hoge groei van 3,3 procent (op jaarbasis) in het tweede kwartaal was bijna het dubbele van het voorlopige groeipercentage van 1,9 procent dat het ministerie in juli bekendmaakte.

De opwaartse herziening was vooral te danken aan de sterke toename van de Amerikaanse export. Amerikaanse exporteurs profiteerden volop van de aanhoudende vraag uit het buitenland en van het voordeel van de zwakke dollar. De export in het tweede kwartaal steeg met 13,2 procent.

Sinds het uitbreken van de financiële crisis in de VS, ruim een jaar geleden, heeft de Amerikaanse export driekwart van de Amerikaanse economische groei voor zijn rekening genomen.

Bovendien ontvingen Amerikaanse gezinnen in het tweede kwartaal een belastingteruggave die de regering-Bush begin dit jaar in allerijl had aangekondigd om een dreigende recessie af te wenden. Amerikaanse gezinnen ontvingen een cheque van gemiddeld 1.000 dollar. Hierdoor bleef de binnenlandse consumptie op peil.

De groei vond plaats ondanks de crises op de Amerikaanse huizenmarkt en in de financiële sector, de oplopende werkloosheid en grotere terughoudendheid bij de kredietverstrekking door banken. Bovendien vormden de hoge energie- en voedselprijzen een rem op de bestedingen.

Voor de tweede helft van dit jaar blijven de vooruitzichten onzeker. De dollar heeft de afgelopen weken iets van zijn waarde herwonnen na een historisch dieptepunt te hebben bereikt. Het wisselkoersvoordeel voor exporteurs wordt hierdoor minder. Verder zwakt de groei wereldwijd af, waardoor de vraag naar Amerikaanse exportgoederen kan afnemen. De eenmalige impuls van de belastingcheques op de consumptie is in het derde en vierde kwartaal ook uitgewerkt. De recente daling van de olieprijs werkt weer in het voordeel van de Amerikaanse economie.

De hoger dan verwachte groeicijfers gaven gisteren een impuls aan Wall Street en aan de effectenbeurzen wereldwijd.