Diplomaat Peter van Walsum weg als VN-gezant Sahara

MADRID. De Nederlandse diplomaat Peter van Walsum is niet langer de persoonlijke afgevaardigde van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon voor het conflict over de Westelijke Sahara. De VN hebben geen reden gegeven waarom zijn contract niet wordt verlengd. Maar het Saharaanse onafhankelijkheidsfront Polisario liet de VN onlangs weten dat Van Walsum ”zich heeft gediskwalificeerd” als bemiddelaar door de kant van Marokko te kiezen. Van Walsum kreeg de afgelopen maanden een stortvloed van kritiek te verwerken van Polisario en Algerije, maar lof toegezwaaid door Marokko, de VS, Frankrijk en Spanje. In een interview met deze krant in mei onderstreepte hij dat een onafhankelijke Westelijke Sahara uitgesloten moet worden, omdat de Veiligheidsraad nooit bereid zal zijn deze optie met geweld op te leggen aan Marokko. Van Walsum zei gisteren dat hij sinds zijn laatste rapportage in april geen enkel contact meer heeft gehad met de secretaris-generaal en zijn staf. Hij wil verder geen commentaar geven op mogelijke wrijvingen met Ban.

Interview met Van Walsum op nrc.nl/buitenland